Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Свята Константинопольська Церква наголошує на необхідності захисту природи – заява патріарха Варфоломія

    Свято індикту (церковне новоліття), офіційний день молитви за навколишнє середовище цього року знову застав людство перед лицем суворих погодних явищ, викликаних настанням кліматичними змінами: руйнівних повеней і пожеж по всьому світу, а також пандемії коронавірусу і її соціальних і економічних наслідків.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні патріарха Варфоломія, яке отримав «Духовний фронт України».

    «Той факт, що обмежувальні заходи щодо транспорту і введення лімітів на промислове виробництво призвели до скорочення викидів забруднювальних речовин і газів, послужив додатковим важливим уроком про взаємозв’язок всього у світі і взаємозалежності всіх вимірів життя», — наголосив патріарх.

    Він додав, що екологічні ініціативи Вселенського Патріархату, які «включають розширення богослов’я Церкви та літургійної традиції, відповідають науковим висновкам та рекомендаціям експертів, які закликають до багатосторонньої мобілізації для захисту цілісності природного середовища».

    «Ми постійно молимося про подолання наслідків кризи і за охорону здоров’я і за просвітлення урядів всього світу, щоб вони не повернулись назад … в тих принципах організації економічного життя, виробництва і споживання і вичерпної експлуатації природних ресурсів, які діяли до пандемії. Крім того, ми щиро прагнемо припинити розповсюдження псевдонаукових думок щодо небезпеки вакцин проти Covid-19, – наклепу, спрямованого на спеціалістів у галузі медицини, та необґрунтованого погіршення ставлення відносно серйозності захворювання», — підкреслив патріарх у своєму повідомленні.

    На жаль, — говорить патріарх Варфоломій, — аналогічні позиції пропагуються і щодо зміни клімату, його причин і катастрофічних наслідків. «Реальність зовсім інша, і на неї слід реагувати відповідальністю, співпрацею, спільними діями та спільним баченням».

    «Бездіяльність немислима, якщо повністю знати спільні великі сучасні виклики людства. Байдужість до наших страждаючих братів і до знищення “дуже доброго” творіння є образою проти Бога та порушенням Його заповідей. Там, де існує повага до творіння і відчутна любов до людини, “улюбленої Богом”, там присутній Бог».

    Після Священного і Великого Синоду (Крит 2016), Вселенський Патріархат, відповідно до духу і рішеннями Синоду, призначив офіційний комісію богословів для підготовки тексту про соціальні наслідки нашої віри та про соціальну місію і свідоцтво Православної Церкви в сучасному світі.

    У тексті «За життя світу: на шляху до соціального етосу Православної Церкви» відзначається наступне: «Церква закликає вірян бути вдячними і приймати здобутки науки, навіть ті, які іноді можуть змусити їх переглянути власне розуміння історії і структури космічної реальності. Пристрасть до наукового пізнання походить з того ж джерела, що і прагнення віри якомога глибше проникнути в божественні таємниці». (§ 71).

    Свята Константинопольська Церква «наголошує на необхідності захисту природного середовища та благодійної допомоги ближньому. І екофільна поведінка, і визнання святості людської особистості — це “літургія після Літургії”, життєво важливі вимірювання євхаристійної реальності Церкви. Життя Церкви – це явна повага до творіння, а також місце і спосіб відчуття культури особистості та солідарності».

    «Найшановніші браття і возлюблені чада, протягом цього важкого періоду, важливим пастирським обов’язком Церкви є прояв ініціатив щодо стримування пандемії. І це також категоричний етичний мандат підтримувати глобальний доступ до імунізації проти коронавірусу, особливо в бідніших країнах, відповідно до слів нашого Господа: «що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили» (Мт. 25:40). Ми повинні любити один одного, «як Христос полюбив нас» (Еф. 5: 2), і проявляти себе як «священики» творіння, охороняючи та обробляючи його з турботою та ласкою, і, дякуючи Творцеві всього за цей надзвичайно цінний дар Божої благодаті», — йдеться в повідомленні патріарха Варфоломія.

    «На закінчення ми від усієї душі бажаємо всім благословенного, здорового та плідного нового церковного року і закликаємо на вас, заступництвом Пресвятої Богородиці «Паммакарістос», благодать і милосердя Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Якому належить слава і держава на віки вічні. Амінь!», — підсумував Вселенський патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне