Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Візит патріарха Варфоломія досі не дає спокою представникам РПЦ

    Вперше про візит Його Всесвятості до України висловився особисто очільник російської Церкви, Московський Патріарх Кирило Гундяєв. Він у своїй проповіді з нагоди свята Успіння Богородиці назвав ці відвідини гріховними і «малообъяснимыми». У своїй промові Кирило вкотре заявив про «розкол у Вселенському Православ’ї», який стався через дію «сил зла». Перебування Патріарха Варфоломія, за його словами, стало цьому підтвердженням.

    Така риторика глави РПЦ, насправді ж є свідченням розпачу як самого Гундяєва, так і всього Московського Патріархату. Не змігши зірвати цю епохальну подію російські церковники тепер намагаються її очорнити і демонізувати.

    Утім ніякого гріха у приїзді Глави Вселенського Престолу до Києва нема. Навіть при великому бажанні неможливо знайти жодного підтвердження цьому меседжу. Адже нагадаємо, що Патріарх Варфоломій прибув до України на запрошення Президента Володимира Зеленського і Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Таке запрошення від Глави Помісної Церкви відповідає Православним канонам і традиції, згідно з якою будь-який Предстоятель Автокефальної Церкви може відвідати іншу Помісну Церкву.

    Згідно тих же канонів Кирил тепер немає права приїхати до України без відповідного запрошення від Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Навіть відвідати свою філію в Україні, Кирило може лише із дозволу Блаженнійшого Епіфанія. Тому, як би такий візит Кирила і відбувся, саме він був би неканонічним і «малообъяснимым».

    Утім сучасний стан, в якому перебуває наша країна, свідчить про те, що такий вояж неможливий. Гундяєв це прекрасно розуміє, а тому і робить такі безглузді заяви, чим лише виставляє себе на посміховисько. Імовірно, у такий спосіб він намагається виправдатись перед Кремлем, який не може простити керівництву РПЦ втрату Української Церкви.

    Зрозуміло, що Москва прагне взяти реванш, але з кожним разом це стає недосяжною ціллю.

    Нещодавня візитація Його Всесвятості до України відкинула такі московські прагнення ще сотні позицій назад. Адже він лише ствердив автокефальний статус, і засвідчив усьому світу, що Помісна Церква в Україні відбулась. Тому тепер Москві буде дуже важко відіграти все назад.

    Якщо ж раніше російські церковники могли надіятись то на зміну державного керівництва України, то волати про невизнання Православної Церкви України, то закидати безпідставні звинувачення, як в бік ПЦУ, так і Константинополя, то тепер все це стає недієвим. Суспільство не бажає більше слухати цю російську нісенітницю і перебувати у фарватері «руського міра».

    З кожним днем РПЦ втрачає свої позиції в Україні. Для багатьох стає очевидним, що вороття назад вже не буде. Єдине що залишається тепер Кирилу і його підопічним це лише розводити руками, і в розпачі та обіді вигадувати все нові казочки про «сили зла».

    Варто вже забути про власні амбіції, і прийняти реальність. Розкольників в Україні більше немає, а є Автокефальна Православна Церква України, яка постала завдяки об’єднанню трьох гілок Українського православ’я. Цей процес відбувся у строгому дотриманню православних канонів, і увінчався отриманням Томосу про автокефалію від Вселенської Патріархії, Церкви-Матері для України.

    Утім Московський Патріархат, який свідомо відкинув ці події, продовжує жити у своєму вигаданому світі, де всі навколо єретики і розкольники, і лише адепти «руського міра» є канонічними і святими. Утім така позиція є помилковою і добра не приведе.

    Хто ж винен у цьому? Як недивно, але сама ж Москва і є винуватцем. Адже Московський Патріархат мав усі можливості для того, аби вирішити цю проблему. Натомість вони лише затягували розгляд цього питання, що наносило шкоди Церкві. Ось саме це і є гріхом, і яскравим проявом дії «сил зла», а не мирний візит Патріарха Варфоломія, який зцілив болюче розділення, та виконав те на що Україна мала повне законне право.

    Таким чином такі заяви Глави РПЦ є повним абсурдом. Взагалі дивно чути закиди про гріх, від того, хто благословляє Путіна, по вині якого гинуть кращі сини і дочки України. А ось це доволі страшний гріх. Кирилу було б краще сказати про це очільнику Кремля, а не вигадувати подібні нісенітниці.

    Джерело: релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне