П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Єпископ Ольвійський Епіфаній звершив богослужіння в ставропігійному Андріївському храмі

    29 серпня єрарх Православної Церкви України єпископ Ольвійський Епіфаній (Дімітріу), у співслужінні настоятеля храму св. Миколая в Парижі архімандрита Вселенського Патріархату Олексія (Мілютіна) та диякона Єфиміана Параскевопулоса із Адріанопольської митрополії Вселенського Патріархату, звершили божественну Літургію в Андріївській церкві- ставропігії Вселенського Патріархату в Києві.

    За богослужінням молився екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) та православні віряни.

    Євангеліє читалось двома мовами: грецькою та українською. Богослужіння також велося візантійським розспівом українською та грецькою мовами, йдеться на сторінці Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні.

    Після Літургії єпископ Михаїл подякував гостям за візит та висловив сподівання, що єпископ Епіфаній буде часто заходити в гості та звершувати спільні Богослужіння в Андріївській церкві, коли перебуватиме в Києві.

    «Дорогі друзі, я щойно подякував єпископу Ольвійському Епіфанію за службу. Він був рукоположений в ПЦУ і зараз духовно окормлює греків, які проживають в Україні і дуже багато часу представляє ПЦУ в Греції, де він служить в різних єпархіях і в різних митрополіях. Можна сказати, що він виконує свою посланницьку функцію молодої Помісної Православної Церкви України у Греції та укріплює міжцерковні зв’язки у світовому православ’ї», – сказав екзарх.

    «Як я сьогодні сказав, що у нас дуже велика радість і особливо для мене, тому що я виріс і відбувся під покровом Матері-Церкви у Візантійській традиції. І тут я знаходжусь завдяки Матері-Церкві. Сьогодні ми з вами брали участь у Літургії, де лунав спів візантійського розспіву. Це не означає, що якась традиція гірша, а якась краща. Ні. Просто православ’я різноманітне, але в різноманітностях нас єднає саме Церква. Нас єднає Божественна Літургія. Можливо зовні щось трошечки відрізняється, але суть одна», – сказав єпископ Команський.

    Він підкреслив, що завжди наполягає на тому, щоб люди вивчали богослужіння для того, щоб навіть у таких випадках, коли богослужіння відбувається частково іншою мовою, вірянам не потрібно було перекладача і вони б тоді знали, що відбувається, знали, яка частина Літургії зараз триває, бо знали б її напам’ять. «Це знову і знову підштовхує до розуміння нашої особистої відповідальності», – зауважив єпископ Михаїл.

    «Я сьогодні дякую преосвященнішому владиці Епіфанію, єпископу Ольвійському за те, що він дарував нам цю радість. Сподіваюсь, що владика буде до нас якомога частіше приїжджати і ніколи не буде оминати наш храм, але завжди буде дарувати радість від спілкування у молитві і поблагословить нас своїм архієрейським благословінням», – підсумував у свому слові екзарх Вселенського патріарха в Києві.

    Своєю чергою єпископ Ольвійський Епіфаній подякував за запрошення та висловив радість від спільного Богослужіння в ставропігійному храмі Вселенського патріарха в Києві.

    «Дорогий і улюблений брате у Христі, владико Команський Михаїл, для мене велика честь і радість бути з вами у цьому храмі. І ця радість походить від нашого джерела, яке знаходиться на святій Трапезі Христовій у цьому храмі. Ми з вами причастились від однієї чаші і виходячи сьогодні з храму св. апостола Андрія ми невидимо з простою душею, але будемо переповнені благодаттю Духа Святого», – сказав єпископ Епіфаній.

    Він зауважив, що бачить як владика Михаїл працює над поширенням віри в Бога і він не один. «Наша любов наші молитви і звичайне наше знаходження в цьому храмі, буде таким поштовхом для звершення того що ви робите», – додав єпископ Епіфаній.

    «Те що ви сказали з усього серця вашого, я це відчуваю, що знаходжусь в моєму домі. Радість та благодать яка виходить з нашого з вами Вселенського Патріархату торкається і цього храму, бо великий святий Андрій Первозванний є покровителем його. Якщо ми дивимось на апостола Андрія і він стає для нас прикладом — цим прикладом надихає і нас для церковного служіння. Але всяка робота на благо Церкви потребує натхнення і багатьох зусиль. І я думаю і знаю, що всі ми зможемо і будемо це робити разом. І як в сьогоднішньому Євангелії ми з вами чули, щоб подолати демона і темні сили — потрібно дотримуватись посту і молитви. І ви знаєте, що наше життя, на жаль переповнене темними силами, які заважають творити добро. Але ми подолаємо ці темні сили, молитвою, постом, добрими ділами на благо Церкви та коли ми будемо продовжувати шлях Ісуса Христа. Вчора ми відсвяткували з вами Успіння Богородиці. І я бажаю вам всім великої благодаті благословення Богородиці, бо вона завжди є і залишиться нашою Матір’ю. І перед нею будемо казати та висловлювати всі наші страждання, наш біль, наше занепокоєння, все те, що турбує нас у нашому житті. І все що ви робите, все повинно здійснюватись з усього серця нашого і в серці нашому. І тоді ми побачимо багатства благодаті і благословення Божого, яке стане видимим у нашому житті», – сказав єпископ Ольвійський звертаючись до вірян і єпископа Михаїла.

    «Ще раз дякую вам за це приймання і дуже радію, коли бачу ваші обличчя і ваші усмішки і ця радість дуже глибока і щира. Коли ми будемо знаходитись в Києві звичайно з благословення Вселенського Патріарха будемо приходити в цей храм, щоб молитись з вами і щоб поділити з вами цю радість Богослужіння. Хай Господь всіх вас благословить», — підсумував владика Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне