Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава конгресу українців обговорив з Вселенським патріархом перспективи розширення ПЦУ за кордоном для протидії “русскому міру”

    Президент Світового конгресу українців (СКУ) Павло Ґрод розповів про підсумки діалогу з Вселенським патріархом Варфоломієм І щодо необхідності розширення меж Православної церкви України за кордоном. На його думку, такі заходи важливі для обмеження впливу Російської православної церкви та російської пропаганди на українську діаспору.

    “Коли хтось приїжджає, емігрує з України, то шукає церкву – одне з головного. Як немає української православної церкви, де піти, то вони відразу йдуть в російську православну церкву. І ми всі знаємо, що РПЦ – це “рука Кремля”, навіть в діаспорі. І тому важливо, щоб ми могли створювати чи відкривати українські православні церкви в діаспорі. Я про це говорив із Вселенським патріархом”, – розповів Павло Ґрод в етері програми Радіо Свобода “Суботнє інтерв’ю”.

    На думку очільника СКУ релігійна стратегія є важливим фактором для українців за кордоном і є потужним інструментом протидії “русскому міру”. Саме тому, він вважає, що потрібно розширювати межі дії Томосу про автокефалію ПЦУ за кордоном.

    “Ще розширювати межі. Дати юрисдикцію ПЦУ діяти поза межами України. І в розмові, я сказав би, що Вселенський патріарх (Варфоломій І – ред.) був дуже відкритий для цього. То ми будемо з ним старатися працювати. Ми представляємо громадянське суспільство. І ми часами можемо говорити про те, що наше духовенство не може говорити, але ми можемо говорити від імені мирян”, – запевнив Павло Ґрод.

    Найсвіжіше

    Популярне