П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Вінниці архієреї ПЦУ разом з монахами з Афону звершили Божественну Літургію

    У Вінниці 25 серпня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Православної Церкви України було звершено урочисту Божественну літургію.

    Богослужіння очолили митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Вінницький і Брацлавський Роман у співслужінні священників з парафій Вінниччини та ченці зі Святої Гори Афон, серед яких – ігумен обителі Пантократор Гавриїл та єромонах Лука – іконописець з монастиря Ксенофонт, який зобразив на пергаменті Томос про автокефалію Православної Церкви України. У Літургії також взяли участь афонський єромонах Никита – автор відомої брошури «Вся правда про Українське Церковне питання» та помічник настоятеля монастиря Ксенофонт єродиякон Феодосій.

    Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

    Літургія відбулася у супроводі співу архієрейського та дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору українською та грецькою мовами. Гості з Афону також проголошували деякі молитви та виголоси українською.

    Після закінчення богослужіння відбулося спілкування духовенства і вірян Вінниччини з ченцями Гори Афон. Запитання, які ставили перед афонськими ченцями, стосувалося духовного життя на Святій Горі Афон, ставлення святогорських монахів до надання автокефалії Православній Церкві України. Також були піднятті важливі питання сьогодення, такі як вакцинація та багато інших. На усі питання присутні отримали змістовні відповіді.

    Наприкінці розмови по усі присутні мали змогу поспілкуватись і з настоятелем монастиря Ксенофонт — архімандритом Олексієм, котрий, на жаль, не зміг приїхати в Україну, але за допомогою засобів відеозв’язку привітав архієреїв, духовенство і вірян та запевнив у молитвах про Українську Церкву і народ України.

    На молитовну згадку про візит у Вінницю митрополит Симеон подарував ченцям ікони Божої Матері “Барська”. У подарунок владиці Симеону отець Гавриїл підніс ікону Успіння Пресвятої Богородиці, зазаначивши, що оклад образу – це копія окладу давнього Євангелія, яке зберігається у монастирі Пантократор. Отець Лука передав у дар владиці Симеону від архімандрита Олексія панагію.

    Найсвіжіше

    Популярне