Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Радість, натхнення та благословення: Що залишив Його Всесвятість після візиту до України

    Завершився візит Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія І до України, який відбувся в рамках урочистого святкування 30-ї річниці Незалежності України.

    Історичною цю подію роблить не лише той факт, що 30-річний ювілей незалежної України символічно збігається у часі з 30-річчям патріаршого служіння Його Всесвятості, а й також те, що це перший візит першоєрарха до нашої держави після об’єднання православних конфесій України у Православну церкву України.

    Додаткової ваги згаданому візиту додає колосальний супротив ворогів України та противників єдності світового православ’я, які доклали титанічних зусиль для залякування, шантажу, погроз та інших методів, якими Кремль намагався запобігти приїзду патріарха Варфоломія І до Києва.

    Всупереч всім старанням Москви візит відбувся. І сам факт цього вже цілковито міг вважатись успіхом з огляду на ситуацію, що склалась.

    Та під час самого візиту стало зрозуміло, що та любов, яку Вселенський патріарх плекає у відношенні України, її народу та новоствореної автокефальної церкви, не може бути нівельована найпідступнішими намірами та діями російського агресора. Справжнє братерство та єдність у молитві вистояло під натиском путінського режиму та подарували чимало приводів для щирої радості.

    Протидія Кремля візиту Вселенського патріарха до України

    Пригадаємо, як ще на початку цього року російські агенти впливу в України, серед яких Андрій Деркач, Нестор Шуфрич та інші, написали листа Вселенському патріарху, у якому в ультимативній формі переконували його не відвідувати Україну на запрошення влади та ПЦУ.

    Невдовзі після цього, у нашій державі почав формуватись “ударний кістяк” Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та інших проросійських сил. На вістрі протестів проти візиту патріарха Варфоломія І опинилась громадська організація “Миряни”.

    “Миряни” провели низку протестних акцій, на які, завдяки коштам Кремля і Вадима Новинського, вдалось зібрати багато тисяч охочих, за символічну суму, потримати плакати з образами в адресу Вселенського патріарха, ПЦУ та чинної української влади.

    Фото з відкритих джерел
    Духовенство та вірянка РПЦвУ ділять кошти за участь в акції “Варфоломій – ми тебе не звали”

    Та всі зусилля проросійських сил виявились марними. Напередодні приїзду патріарха Варфоломія І, Ніколаос Папахрісту, директор Управління преси та комунікацій Вселенського патріарха Варфоломія, в інтерв’ю “Духовному Фронту України” розповів про ставлення Фанару до інформаційних атак.

    “Якби вони (РПЦ та РПЦвУ – ред.) дійсно були зацікавлені в єдності Церкви, вони не залишалися б байдужими до розколу в Україні цілих 30 років і не робили б образливих заяв на адресу Вселенського Патріарха, що часто повторюються”, – розповів Папахрісту.

    Він додав, що першопрестольна Церква Константинопольська продовжить своє служіння на благо єдності Церкви і вірного народу Божого. “Брехня і наклеп не зачіпають і не зупиняють Вселенський Патріархат. Нехай вони зрозуміють це раз і назавжди, і може таким способом змінять свій курс, поки є час”, – зауважив Ніколаос Папахрісту.

    Та РПЦвУ вже було не спинити. Підконтрольні вказаній релігійній організації “Миряни” спробували зіпсувати настрій високоповажній делегації Церкви-Матері акцією протесту, яку вони провели вздовж Бориспільської траси з демонстрацією плакатів, де проголошувалось, що “їх предстоятель — Онуфрій”.

    Втім, мета акцій протесту так і не була досягнута. І з перших хвилин свого перебування в України делегація Вселенського патріархату розпочала свою архіпастирську місію.

    Діалог з українською владою

    Одразу після прибуття до Києва Вселенській патріарх Варфоломій І зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Наступного дня – з головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим, а зранку у вівторок – з прем’єр-міністром України Денисової Шмигалем.

    Світлина: пресслужба Вселенського Патріархату
    Фото: КМУ
    Фото: rada.gov.ua

    Під час кожної зустрічі Вселенський патріарх відзначив високий рівень співпраці держави й церкви в Україні та наголошував на важливості подальших кроків, що допоможуть реалізувати низку ініціатив. Окрім цього, представники влади та Його Всесвятість обговорювали не лише церковні питання. Чимало уваги було приділено питанням захисту довкілля та іншим викликам, що стоять перед усім людством.

    Безмежна любов до українського народу

    Вселенський патріарх Варфоломій І ніколи не забуває про те, чим щодня жертвує Україна, виборюючи власну свободу. Не зважаючи на те, що минуло 30 років з дня проголошення незалежності, наша держава змушена боронити власні території від надзвичайно сильного ворога – Російської Федерації.

    Щодня Його Всесвятість згадує нашу державу у молитвах, благаючи Господа дарувати мир і свободу українському народові.

    Перебуваючи на Дніпровських пагорбах, він вшанував захисників України, які полягли за волю і незалежність України з початку Революції Гідності, а також, жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років.

    Фото: ПЦУ
    Фото: ПЦУ

    Після чого патріарх Варфоломій І та митрополит Київській і всієї України Епіфаній зустрілись із дітьми військовослужбовців, полеглих захисників України, учасників АТО/ООС, а також дітьми-сиротами, дітьми з інвалідністю, дітьми кримських татар-переселенців.

    Фото: ПЦУ
    Фото: ПЦУ

    “Дуже страшно втратити батьків у війні, але ви можете бути гордими з того, що вони подарували вам світле майбутнє в незалежній, вільній країні”, – звернувся до дітей загиблих захисників Вселенський патріарх, побажавши їм сил і наснаги, щоби продовжувати відстоювати ті ідеали, за які боролися їхні батьки.

    “Ми згадуємо тих військових, добровольців, лікарів, які захищали цю землю, починаючи з 2013 року. І сьогодні, коли ми визнаємо і шануємо тих, хто служив у Збройних Силах, ми згадуємо і тих, хто віддав найбільшу жертву за свою країну та націю. Нехай вічно світиться їхня пам’ять. Сьогодні Константинопольська церква, яка тепер є сестринською Церквою новосформованої Православної Церкви України, надсилає свої благословення вашій древній країні, яка постійно оновлюється, яка омита кровю, стражданнями і великою жервтвою, але ця земля надала слов`янським народам все і святу православну віру у всій своїй красі і безкінечні мудрості”, – сказав Вселенський патріарх Варфоломій на IV Міжнародному волонтерському та ветеранському форумі «Україна 30. Захисники».

    А згодом, відбулась сповнена неймовірною радіснтю зустріч Його Всесвятості з дівчинкою з Волині на ім’я Марта, яку від смерті врятувала молитва патріарха Варфоломія.

    Одного разу, коли Вселенський патріарх прямував на службу у патріарший собор на Фанарі, до нього підійшов священник, екзарх в Україні і попросив про молитву і благословення для дівчинки, яка перебуває у важкому стані на межі життя і смерті. Патріарх уважно вислухав, перепитав ім’я і пішов молитися.

    Бог її лишив батькам. Вона одужала.

    Фото: Віктор Мартиненко / Вселенський патріарх і зцілена дівчинка

    Після того зцілення минуло три роки і дівчинка, про яку молився Патріарх Варфоломій, приїхала у Київ, щоб подякувати йому особисто. Хвилюючись, вона подарувала патріарху букет білих квітів. “Ви і вдячність Вам будуть завжди у моєму серці” – хвилюючись, сказала дівчинка сивочолому патріарху, який обійняв, поцілував і благословив її на життя.

    Постійна молитва за Україну

    Практично кожного дня свого перебування у столиці України Його Всесвятість присвятив себе молитвам за нашу державу.

    Богослужіння у Михайлівському Золотоверхому соборі разом з духовенством ПЦУ, вечірня служба в Андріївській церкві – ставропігії Вселенського Патріархату та урочиста літургія за участі предстоятеля Константинопольської православної церкви та предстоятеля Православної церкви України на території Заповідника “Софія Київська” стали кульмінацією візиту Вселенського патріарха до України.

    Фото: Духовний фронт України
    Фото: Духовний фронт України

    Кожна служба Божа стала явним фактом підтвердження правильності дій Константинополя у непростому українському церковному питанні, яке через деструктивні дії Московського патріархату турбувало Україну майже 30 років.

    А перший візит глави Вселенського Престолу до України, хто б як не намагався заперечити, остаточно утвердили автокефальний статус Української Церкви. При цьому, патріарха Варфоломія І радо вітали й представники інших конфесій України.

    Зокрема, під час зустрічі патріарха Варфоломія із членами Ради Церков (ВРЦіРО), глава Української греко-католицької церкви архієпископ Святослав (Шевчук) подякував Вселенському патріарху за те, що він, як добрий пастир, відчуває і всі сучасні болі українського народу.

    Фото: ПЦУ

    “Під час вашого візиту ви пом’янули наших героїв, наших воїнів, які віддали своє життя за незалежну Україну. Ви зустрілися з кримськими татарами, з біженцями з Криму, щоб відчути їхній біль. А сьогодні ми маємо можливість розповісти вам про широке релігійне життя в Україні і відчуваємо, що ви приїхали не тільки до православних, а й до всіх українців, незалежно від їх національної, етнічної, конфесійної приналежності”, – наголосив глава УГКЦ.

    Не відчували радості тільки мешканці міфічного “русского міра”.

    На превелике розчарування Кремля, гонінь на “російське православ’я” так і не було помічено

    Кожного дня, починаючи з 20 по 24 серпня, слуги Кремля продовжували власні безглузді протести проти перебування в Україні Його Всесвятості. Було зрозуміло, що візит відбувся, і значення його для сучасної України важко переоцінити.

    Адепти “русского міра” відзначались брудними провокаціями, вдавались до негідних образ. Але щоразу, в межах чинного законодавства, українські правоохоронці вчасно вилучали плакати, текст та зображення яких містили ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

    Фото з відкритих джерел

    Поліціянти діяли надзвичайно толерантно і виважено, жодного разу не допустивши серйозних сутичок та не давши підстав російській пропаганді приводу волати про гоніння та переслідування.

    Фото з відкритих джерел

    Такі дії українських правоохоронців роздратували Кремль не менше за сам візит Вселенського патріарха Варфоломія. Адже тепер ні в кого не лишилось сумнівів, що “гоніння на православ’я” є неоригінальною вигадкою роспропагандистів. І віднині цю карту буде дедалі важче розігрувати.

    Надзвичайно професійний підхід роботи Національної поліції України ідеально продемонстрував яка ж саме країна (на північний схід від України) будує у себе тоталітаризм, а яка (на південний захід від Росії) будує демократію, сповідує взаємоповагу і є відкритою для будь-якого світогляду.

    Тож з Москви від безвиході та безсилля полились тонни бруду, брехні та образ. Відзначились у цьому і представники РПЦ.

    Зокрема, священнослужитель Російської православної церкви протоєрей Андрєй Ткачьов, якого називають улюбленим проповідником патріарха Кіріла (Гундяєва), і який декілька років тому втік з України до Росії, відзначився потоком істинно російсько-православної ненависті.

    Представник російського “православ’я”, що нібито проповідує любов, не приховував власної нетерпимості.

    “Україна – держава, яка перебуває під зовнішнім управлінням, держава з дезорієнтованим, замученим або божевільним народом. Держава божевільних росіян, тому що там більше половини населення росіяни. Україна – це демон, який прагне крові своїх дітей. Хоче воювати, відновлювати ядерну зброю”, – заявив він.

    А стосовно Вселенського патріарха Варфоломія І він порівняв його з тим, хто “приліпився до блудниці” і став з нею одного духу. “Варфоломій в Києві, і Київ святкує тридцять років безумства”, – так прозвучало феєричне вітальне слово пана Ткачьов.

    Але вплинути на підсумки святкових та урочистих заходів російська пропаганда вже була не в змозі.

    З любов’ю до України у серці

    У підсумку відзначимо, що візит Вселенського патріарха подарував українському народові радість від спілкування з Його Всесвятістю. Патріарх залишив частинку свого серця і тепла Україні, а також засвідчив свою підтримку та любов до нашої батьківщини.

    Тож тепер, Україна отримала нове натхнення і, отримавши благословення та молитовну підтримку Його Всесвятості, у скорому часі може очікувати на перемогу над усіма видимими і невидимими ворогами, після чого на нашій землі запанує довгоочікуваний істинний мир у волі.

    Ввечері 24 серпня Вселенський патріарх Варфоломій І та особи, що його супроводжують, з аеропорту “Бориспіль” відбули до Стамбула (Константинополя). “Дякую вам за все і нехай Бог благословить усіх!”, – сказав українцям на прощання патріарх.

    Найсвіжіше

    Популярне