П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Головою для патріарха Московського є Престол Константинополя, як і для інших – Вселенський патріарх

    Вселенський патріарх Варфоломій після літургії біля собору Софії Київської у своїй проповіді нагадав, що для Московського патріарха головою і початком є Вселенський Патріархат, як і для всіх інших патріархів та предстоятелів Церков. Заперечувати це, буде блюзнірством над Святим Духом і порушенням канонів Вселенських Соборів.

    «…у відповідному тексті про Патріаршу гідність до Церкви Росії мовиться таке: “головою та началом для нього (Патріарха Московського тобто) є Апостольський Престол міста Константинополя, як і для інших Патріархів”. Те саме повторює свята Велика Христова Церква і у своєму Томосі вашої Церкви України: “Автокефальна Церква України визнає головою Святійший Апостольський та Патріарший Вселенський Престол, як і інші Патріархи та Предстоятелі“», – сказав Вселенський патріарх.

    Він зауважив, що «честь та цінність Автокефалії не надається якійсь помісній Церкві без передумов та неканонічно. Навпаки!  Патріарші та синодальні Томоси якраз і засвідчують правду речей».

    Також патріарх Варфоломій пояснив, що привілеї Вселенського Патріархату засновані на рішеннях Вселенських соборів і нехтувати цим, було б блюзнірством Святого Духа.

    Всі предстоятелі православних Церков визнають головою Святійший Апостольський та Патріарший Вселенський престол «і не тому, що Велика Церква прагне зайняти так чи інакше дане їй, її місце з великою відповідальністю, але тому, що  відміна, анулювання з її боку того, що дали Святі Вселенські Собори та загалом вся Канонічна Традиція та Діяння Церкви, було б падінням для Церкви, та блюзнірством щодо Всесвятого Духа», – підсумував патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне