Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Житомирщині прокуратура вимагає від РПЦвУ повернути державі палац Терещенків

    Пам’ятку культурної спадщини – палац Терещенків на Житомирщині (смт Червоне Андрушівського району) – незаконно приватизувала церква Московського патріархату (Житомирська єпархія УПЦ, яку очолює Никодим).

    9 серпня Господарський суд Житомирської області прийняв ухвалу щодо відкриття провадження за позовом прокуратури про повернення у державну власність палацу Терещенків.

    Як стало відомо “Першому житомирському”,засідання у справі відбудеться 14 вересня о 12:30 за адресою м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 101.

    “Судом встановлено, що прокурор у позовній заяві просить, зокрема, скасувати за Релігійною організацією “Свято-Різдва Христового Червоненським жіночим монастирем Житомирської Єпархії Української Православної Церкви” державну реєстрацію права приватної власності та припинити право приватної власності на нерухоме майно … за адресою Житомирська область, Андрушівський район, смт. Червоне, вул. Котовського, 3″, – йдеться в документі.

    Прокуратура позивається до єпархії, а також до релігійної організації “Свято-Різдва Христового жіночий монастир” Житомирської єпархії РПЦ. Саме у власності монастиря, за даними Youcontrol, і перебуває палац Терещенків.

    Довідка: палац Терещенків побудував у 1851 році граф Грохольський.  Згодом садибу придбав меценат і цукрозаводчик Микола Терещенко.

    З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року – Червоненський філіал професійно-технічного училища.

    За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації (від 11.08.1997) будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність.

    Найсвіжіше

    Популярне