Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Після головних храмів ЗС РФ та Росгвардії, РПЦ взялась будувати храми у воєнних округах

    У Російській Федерації остаточно взято курс на схрещення віровчення Російської православної церкви та мілітаристської ідеології. Про це опосередковано свідчать темпи будівництва храмів та соборів РПЦ, які покликані служити головними культовими спорудами тих чи інших збройних формувань Росії.

    Старт було покладено будівництвом та освяченням собору Воскресіння Христового у парку “Патріот”, що в підмосковній Кубинці – головного храму Збройних сил РФ. Після цього, було побудовано собор Рівноапостольного великого князя Володимира – головний храм Національної гвардії Росії (Росгвардії).

    Згодом, в РПЦ та ЗС РФ, вочевидь, вирішили, що “головних храмів” на території Росії дуже мало, і поставили собі за мету звести аналогічні культові споруди у всіх воєнних округах РФ.

    14 серпня цього року у місті Верхня Пишма (Свердловська область) відбулась закладка головного храму Центрального воєнного округу (ЦВО) і, що не дивно, місце під будівництво обрано у місцевому парку “Патріот” – щоб не сильно відрізнятись від головного храму ЗС РФ.

    Не зважаючи на те, що на території з’єднань та частин ЦВО діють 54 храми і каплиці РПЦ, цього виявилось недостатньо для “окормлення” російських військовослужбовців, тож митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський РПЦ Євгєній (Кульберг), у присутності командувача військ ЦВО генерал-полковника Алєксандра Лапіна, провів молебень та освятив закладку першого камня в основі головного воїнського храму.

    “Каспаров.ру” з посиланням на російські ЗМІ повідомляє, що храм буде названо на честь шанованого в Росії князя Алєксандра Нєвского і буде збудований з дерева.

    На які гроші планується проведення будівництва, наразі, не повідомляється. Проте, якщо провести паралелі з головним храмом ЗС РФ у підмосковній Кубинці, то можна припустити, що частина коштів стане тягарем для військовослужбовців ЦВО, який зобов’яжуть внести “добровільні” пожертви. Інша частина коштів може бути взята з бюджету Свердловської області.

    При цьому, РПЦ прогнозовано зможе заробити чималі суми коштів на вказаному будівництві. Під час зведення собору Воскресіння Христового, виробництво та установку “продукції релігійного значення” виконувало Художньо-виробниче підприємство РЦП “Софріно”, в результаті чого компанія заробила 377,5 млн. російських рублів, що приблизно складає трохи менше 5 млн. євро.

    Тож інтерес Московської патріархії у будівництві головних храмів у всіх воєнних округах зрозумілий. А ЗС РФ, своєю чергою, зможе відзвітувати про освоєння бюджетних коштів та успішне впровадження “духовних скрєп” в армію, що дуже важливо для путінського режиму, особливо напередодні виборів до Держдуми.

    Найсвіжіше

    Популярне