Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Паломники і священник ПЦУ помолились на літургії в монастирі Ксенофонт на Афоні

    15 серпня протоєрей ПЦУ Андрій Дудченко із єромонахом Вселенського патріархату Лукою, який художньо оформив Томос, звершили літургію в монастирі Ксенофонт на Святій Горі Афон (Греція). За літургією молились паломниками Православної Церкви України.

    «Сьогодні мав радість співслужити за Божественною літургією у монастирі Ксенофонт на Святій Горі Афон з благословення ігумена монастиря старця Алексія. Літургію очолив отець Лука, іконописець, той, що написав Томос про нашу автокефалію», – йдеться в дописі отця Андрія.

    Він також розповів про особливості богослужіння на Афоні. Так богослужіння розпочинається о 4:30 ранку. Служиться воскресна полунощниця — в самому храмі.

    «Відкрили завісу царських врат. Троїчний канон співали антифонно два псама. Троїчні тропарі – так само. Утреня: Благословен Бог наш – у вівтарі. Одразу Приідіте поклонімся і 2-псалміє. Кадіння храму. Коротка потрійна ектенія – одне прохання і одразу виголос. 6-псалміє читали на правому крилосі. Від середини священник перед царськими вратами читав молитви, впівоберта до ікони Спасителя, де стояла прикріплена свіча. Прочитавши молитви, поцілував ікону Спасителя. Бог Господь почали одразу на крилосі, без диякона. Антифонно два крилоси. Дві кафізми (2 і 3) читали, з ектеніями після кожної, і антифонно співали сідальні…», – розповів священник.

    О 9:24, після літургії відслужили короткий молебень. А о 9:26 служба завершилася.

    Після служби паломники і священник ПЦУ пішли на монастирську трапезу, де разом з насельниками монастиря споживали пісну їжу та спілкувались. За трапезою в кінці було благословення колива і чин Панагії.

    Нагадаємо, раніше ми писали про єромонаха Луку, насельника афонського монастиря, який оформив Томос ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне