Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Бойові “миряни” РПЦвУ намір зіпсувати візит Варфоломія в Україну

    Багато хто помітив те, як після “святкування” Хрещення Київської Русі-України агенти РПЦ в Україні притихли, звівши до мінімуму гучні заяви і різного роду популістські акції. Але, було очевидно, що це лише пауза, а не капітуляція.

    Пауза для того, щоб оцінити результати дії всіх структурних підрозділів до і після “святкування” Дня хрещення Київської Русі-України, оцінити ефективність тих чи інших акцій, і продумати план дій на День Незалежності України. Викликано це було тим, що, по суті, не дивлячись на відчайдушні спроби всіх інформаційних ресурсів проросійського штибу в Україні і безпосередньо підконтрольних РПЦвУ і ОПЗЖ, переконати своїх глядачів і читачів в тому, що минула акція була успішною – це не так.

    Це не так, тому що РПЦвУ не вдалося виконати програму максимум своїх московських кураторів – зірвати візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну. Це не так, тому, що влаштований в Києві сход віруючих РПЦвУ насправді кількісно виявився не рекордним, а за фактичними числах, а не надуманим, навіть меншим ніж в минулі роки. Це не так, тому, що парафіяни продовжують відвертатися від РПЦвУ і повернути цей процес філії РПЦ в Україні з кожним роком все складніше і складніше.

    Саме з цієї причини була обрана дещо інша тактика дії РПЦвУ, а саме, якщо не вдалося зірвати візит Вселенського патріарха в Україну, так його треба зіпсувати і цілком дискредитувати. Саме з цією метою, спеціально для різного роду провокацій створене ГО “Миряни”, яке інакше як “бойовими мирянами РПЦвУ” і назвати не можу, повідомила зі всіх доступних даній організації інформаційних майданчиків (читай, майданчики РПЦвУ і ОПЗЖ) про те, що вони направили лист Вселенському патріарху з вимогою про зустріч, відразу після його прибуття. Підкреслюю – лист з ВИМОГОЮ.

    Погодьтеся, вже звучить від громадської організації, яка не має жодного офіційного статусу в церковному світі, таке звернення до Вселенського патріарха, як мінімум неприпустимим. І тільки починаючи з такого звернення вже можна передбачити відповідь. Далі – більше.

    Керівництво “Мирян” закликає всіх своїх адептів прийти 21 серпня о 9:00 до будівлі Верховної Ради, де повинна буде відбутися зустріч Вселенського патріарха зі спікером ВР, для того, щоб показати тому, кого два тижні тому РПЦВУ на своїх плакатах проклинали і проганяли з України, що вони – це величезна “канонічна” Церква, яку “утискає” ПЦУ і нинішня київська влада.

    Власне, задумка і, які цілі переслідує дане ОЗУ “Миряни”, більш ніж очевидні. Те, що дана організація може збирати багатолюдні мітинги, вона вже довела не один раз. І то, що 21 серпня під стінами ВР збереться значна людська маса – це незаперечно. Питання в іншому – як далеко ця маса зайде і як далеко зайдуть в РПЦвУ по відношенню до своїх парафіян?

    Адже коли Вселенський патріарх прибуде до Верховної Ради, він явно не захоче зустрічатися з тими, хто не має ніякого офіційного статусу, поза розписаного по хвилинах графіка і більш того, тими хто, очевидно, є провокаторами. Але тоді може бути запущений зовсім непередбачуваний сценарій.

    Перший – це штурм Верховної Ради натовпом. Нехай навіть не натуральний, інсценований. Але сама штовханина, крики, зойки, можливо запалені димові шашки і зіткнення з правоохоронцями, це не найкращий супровід візиту Варфоломія у ВР і воно буде поширене максимально, не тільки серед ресурсів ОПЗЖ і РПЦвУ, але і серед цілком-таки адекватних українських ЗМІ, ганятися за скандальною темою і картинкою робить каналу рейтинг. На жаль, але часом навіть патріотичні ЗМІ поводяться вкрай непатріотично, в гонитві за рейтингом.

    Другий сценарій – набагато небезпечніший. Адже РПЦвУ може реалізувати саме в цей день і саме поруч з ВР напад на “Мирян”. Наприклад, кидок з авто, що котиться повз, у натовп вибухопакета з болтами або щось на зразок того. У будь-якому випадку, картинка буде теж саме така, якою з легкістю зіпсують враження від візиту Вселенського патріарха.

    Насправді говорити про те, як із сценаріїв буде задіяний, а можливо є у РПЦвУ про запас і третій і четвертий, складно. Але, очевидно, що Росія, що програє по всіх фронтах свою гібридну війну, в тому числі й інформаційну, буде в двадцятих числах серпня відчувати непередавану біль.

    Біль від того, що Україна буде святкувати 30-ту річницю своєї Незалежності. Біль від того, що в Україні на «Кримської платформі» зберуться представники десятків країн світу і обговорюватимуть шляхи по деокупацію українського Криму від російських загарбників. Біль від того, що Україна, на тлі святкування своєї державної незалежності, як символ, буде приймати найвищого гостя, який подарував нашій країні церковну незалежність.

    І в нападі такого жахливого розпачу, московські куратори можуть піти на все і віддати своїм маріонеткам в Україні наказ, настільки ж нелюдяний.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне