П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Гродненська єпархія Білоруського екзархату РПЦ видалила зі свого гербу біло-червоно-білу стрічку

    У Республіці Білорусь триває безглузда боротьба з символікою мирних протестів, що були викликані безпрецедентними махінаціями під час президентських виборів, за результатами яких Аляксандр Лукашенко самопроголосив себе новообраним президентом держави.

    Цього разу догодити режиму вирішила Гродненська єпархія Білоруського екзархату Російської православної церкви, про що повідомив відомий громадський активіст та мінський священник Аляксандр Шрамко.

    “Суттєво оновився герб Гродненської єпархії БПЦ. Як кажуть, коментарі зайві. На тему ревізії церковних символів і архієрейських облачень сумно жартували, але так воно й пішло цим шляхом. Бо немає бога, окрім кесаря”, – цитує священнослужителя “shapito.d3” і публікує скріншот його сторінки у Фейсбук.

    Скріншот сторінки священника Аляксандра Шрамко у Фейсбук. Взято з shapito.d3.ru

    У виданні “shapito.d3” іронізують, що якби учасники акцій протесту проводили мітинги з хрестами, то духовенству Московського патріархату було б важче боротись з символікою мирних протестів. “Але в РПЦ, напевно, щось би придумали”, – переконаний автор статті.

    Відзначимо, священника Аляксандра Шрамка у 2018 році заборонили в служінні на один рік за публікації у Facebook фотографій численної охорони (Федеральної служби охорони РФ) патріарха Кіріла (Гундяєва) і чорного “Мерседесу” з номером “0002 MI”. Пізніше він розкритикував Моспатріарха за його ставлення до вірян.

    Священник Аляксандр Шрамко. Фото: belsat.eu

    Після президентських виборів у Білорусі він регулярно піддає критиці режим Лукашенка, виступає проти насильства з боку білоруських силовиків і підтримує мирних протестувальників.

    Станом на сьогоднішній день триває його заборона у служінні, поряд з цим, режим блокує його сторінки у соцмережах та активно видаляє з мережі його публікації, статті та дописи.

    Найсвіжіше

    Популярне