П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Угорщина використовує Мукачівську дієцезію РКЦ для просування власних великоугорських амбіцій

    Уряд сучасної Угорщини активізував здійснення заходів щодо посилення свого впливу у Закарпатській області України, у тому числі, з використанням релігійного фактору.

    Як повідомляють власні джерела “Духовного фронту”, для реалізації задуманого, офіційна Угорщина збільшила обсяги фінансування Мукачівської дієцезії Римо-католицької церкви, яку очолює етнічний угорець Антал Майнек.

    Зокрема повідомляється, що у травні поточного року угорський державний фонд Бетлена Габора ухвалив рішення, згідно з яким Мукачівська дієцезія РКЦ отримала щонайменше 60 мільйонів угорських форинтів (близько 6 мільйонів гривень), більшість з яких надійшло через благодійні фонди “Карітас”.

    Вказані кошти витрачаються духовенством зазначеної релігійної організації в рамках реалізації так званої “Стратегії національної політики” Угорщини для проведення спільних заходів з угорськими дипломатами та посадовими особами різних рівнів.

    Прикладом такої діяльності стало відкриття на території костелу РКЦ у місті Рахів “Угорського дому”, що відбулось за участі правлячого єпископа Мукачівської дієцезії РКЦ Антала Майнека, держсекретаря міністерства фінансів Угорщини Йожефа Бочкої та уповноваженого угорського уряду Грежи Іштвана.

    Джерела “Духовного фронту” відзначають, що настоятелем згаданого костелу також є етнічний угорець Ласло Микуляк, який давно співпрацює з угорськими дипломатами та посадовцями.

    Співрозмовники “ДФУ” розповідають, що Ласло Микуляк брав особисту участь в реалізації угорської урядової програми “Петефі”, керівництво якою здійснюється особисто одіозним прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, а її метою проголошено навчання угорської мови та культури етнічних угорців, які проживають на території іноземних держав.

    Діяльність Микуляка полягала в тому, що він проводив легалізацію діяльності угорських волонтерів на території Закарпаття, надаючи їм офіційні запрошення від імені своєї парафії. А в 2018 році він взагалі відзначився активною роботою в рамках передвиборчої кампанії парламентських виборів в Угорщині.

    Того року Ласло Микуляк проводив активну агітаційну діяльність за партію Орбана “Фідес”, а також організував виїзд мешканців Закарпатської області України, які мають громадянство Угорщини, до консульських установ Угорщини для участі в голосуванні.

    Аналогічних прикладів співпраці духовенства та працівників Мукачівської дієцезії РКЦ з угорськими можновладцями вистачає. Найбільш зухвалими з них можна назвати якраз політичну агітацію, легалізацію угорців та їх діяльності на території Закарпатської області, акцій вшанування державних діячів Угорщини тощо.

    Важливо відзначити, що вказана релігійна організація перебуває у безпосередньому канонічному підпорядкуванні Ватикану. Однак, вона здебільшого складається з громадян Угорщини, яких налічують щонайменше 80%. І саме останній фактор використовується угорським урядом для провадження власної агресивної зовнішньої політики на території Закарпатської області України.

    Фактично офіційна Угорщина поставила Мукачівську дієцезію РКЦ у беззаперечну залежність від Будапешту, який дедалі більше посилює використання релігійного фактору для нарощування власного впливу не лише в Україні, а й на території інших держав, землі яких, на думку сучасних угорських можновладців, мають входити до складу так званої “Великої Угорщини”.

    Найсвіжіше

    Популярне