Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Російське православ’я та військова підготовка: Денісова розповіла про мілітаризацію дітей на окупованих територіях України

    Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулась до голови Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням сприяти додержанню прав дітей, які проживають на непідконтрольній українській владі території.

    Підставою для вжиття таких заходів стала послідовна політика мілітаризації дітей на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, що створює цілком реальні передумови до втягування дітей у збройний конфлікт.

    На власній сторінці у Фейсбук Денісова зауважила, що окупаційні адміністрації територій, що контролюються терористичними організаціями “Л/ДНР”, перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і козацького типу.

    Омбудсмен повідомила, що окупанти намагаються нав’язати дітям стійке негативне ставлення до України. Для реалізації цього задуму, у таких закладах серед підлітків проводиться пропаганда ідеології, що базується на мілітаризмі та російському православ’ї.

    Зокрема відомо про 33 заклади на окупованій території Луганської області, де посилено вивчаються предмети військової підготовки, основи віровчення РПЦ, а учні зобов’язані носити військово-кадетську форму.

    Людмила Денісова переконана, що такі дії окупантів порушують права дітей, закріплені у Конвенції ООН про права дитини. Зокрема омбудсмен наголошує, що освіта дитини має бути спрямована на підготовку до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості.

    Зважаючи на викладене, Уповноважена ВР України з прав людини закликала керівництво Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні сприяти додержанню прав дітей, які проживають на непідконтрольній українській владі території, та запобіганню втягування дітей у збройний конфлікт.

    Найсвіжіше

    Популярне