Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Біля Софії Київської знайшли прикрасу, зроблену візантійським ювеліром у ХІІ столітті

    У Києві під шаром землі біля Софійського собору під час будівельних робіт виявили унікальну археологічну знахідку – роботу візантійського ювеліра XII століття.

    Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив один з авторів знахідки Олександр Ганшин. Другий дослідник, причетний до виявлення старовинної прикраси, – Володимир Савицький.

    Попередньо, ювелір, який створив цю річ, використовував перегородчасту емаль: коли спочатку на пластину накладають перегородки з плаского або скрученого золотого або срібного дроту, а потім простір між ними заповнюють рідкою емаллю.

    Фото: Олександр Ганшин

    Ганшин у коментарях уточнив, що розмір предмета – 6 х 0,9 см. Століття, в яке була створена золота прикраса, вчені визначили, спираючись на нанесений на прикрасу орнамент.

    Знахідку прикраси прокоментував у Facebook український археолог Тимур Бобровський, який вважає, що ця річ може бути частиною браслета або діадеми. Прикрасу знайшли, коли будівельники міняли покриття навколо Софійського собору, –  в шарі підготовки (будівельного сміття) 70-х років ХХ століття.

    За словами архімандрита Вселенського патріархату Романоса (Анастасіадіса), такі археологічні знахідки свідчать про історичний зв’язок Стамбула та Києва.

    Фото: Олександр Ганшин

    Найсвіжіше

    Популярне