П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Виникнення РПЦ в Україні у кінці XVII століття, або як зрадили власну Матір-Церкву

    У Московському патріархаті знову вдаються до викривлення історії. Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) на брифінгу в Києво-Печерській лаврі заявив, що РПЦвУ веде свій початок від князя Володимира Великого і Київської митрополії. Але тоді Київська митрополія була у підпорядкуванні Вселенському патріарху. Виникає питання звідки ж тоді взявся Московський патріархат на теренах сучасної України, якщо раніше тут була влада Вселенського патріархату? 

    «…в Україні тільки одна Православна Церква, яка веде спадкоємність від святого князя Володимира – це Українська Православна Церква (РПЦвУ, – ред.). Протягом історії наша Церква по-різному називалася, але саме УПЦ (РПЦвУ, – ред.) є наступницею Київської Митрополії, яка з’явилася відразу після Хрещення Київської Русі. Є багато структур, які теж називаються православними, християнськими, але, так чи інакше, якщо ми подивимося в історію, то побачимо, що це – частина нашої Церкви, яка в той чи інший час відкололася від своєї Матері-Церкви», – сказав митрополит РПЦвУ Антоній.

    Антоній (Паканич) в черговий раз не згадує важливий факт, що Київська митрополія Константинопольського патріархату діяла із початку Християнства на Русі-Україні і аж до 2018 року. Цей факт є темою табу для представників РПЦ в Україні, адже, якщо вони почнуть публічно нагадувати про роль Вселенського патріархату на теренах Русі-України в 8-9 столітті, то їм тоді прийдеться визнати, що вони зрадили свого предстоятеля — Константинопольського патріарха. Більшість єрархів РПЦвУ є зрадники, які перейшли у підпорядкування Москви і які, зараз, не хочуть нічого міняти. Не хочуть послідувати Томосу про автокефалію ПЦУ, який виданий патріархом Варфоломієм Київській митрополії Константинопольської Церкви.

    Всі святкування Дня Хрещення Русі-України в РПЦвУ пройшли без згадки Константинопольської Церкви, яка є матір’ю для православних в Україні. Навпаки, в РПЦвУ вибухнули гнівом та стояли на «молитві» із плакатами проти Вселенського патріарха Варфоломія, якого самі ж і зрадили.

    Замість того, щоб подякувати Вселенському патріархату за зцілення розділеного православ’я в Україні в РПЦвУ вибрали шлях ексклюзивізму і ізоляціонізму, мовляв, тільки ми правильні, а всі інші — неповноцінні.

    Насправді вони після 2018 року, не можуть перебувати в Україні з точки зору православних канонів, бо очільник РПЦвУ Онуфрій, який також є митрополитом в Києві, не виконує угоду між Вселенською патріархією, датовану 1686 року. В грамоті йдеться про те, що митрополити Київські мали найперше згадувати ім’я Вселенського патріарха, тобто і надалі бути в складі Константинопольської Церкви, але цю умову порушили і згодом взагалі за неї забули. Таким чином, із 17 століття, Київська митрополія пішла в розкол від Материнської церкви — Вселенського патріархату і попала під керівництво Московської Патріархії. Тепер, цей розкол в РПЦвУ називають «істинною церквою», а всі інші, що послідували Томосу Вселенському патріархату, на думку представників РПЦ, є «неканонічні».

    «Є тільки одна Церква в Україні, яка має довгу, славну історію – це Українська Православна Церква, яку сьогодні очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. Церква, яка зберігає вірність церковним канонам, православній вірі», – брехливо і самовпевнено заявляє митрополит Антоній (Паканич).

    Але вірність канонам — не може бути їх порушенням, а славна історія РПЦвУ не може починатись із часу князя Володимира, хіба що формально. Через те, що РПЦвУ є нащадками зрадників власної материнської Константинопольської Церкви і предстоятеля, то вона не може датуватись від часів Хрещення Русі. Максимум для неї — це кінець 17 століття, коли поступово, київські єрархи почали забувати, що на теренах сучасної України була не Московська церква, а Київська митрополія Вселенського патріархату.

    До слова, в конституції Пилипа Орлика, зазначається, що однією із задач козацтва є – зберігати вірність православній вірі та Константинопольській Православній Церкві: «… докладати всіх зусиль, щоб одна віра православна східного сповідання, під послушенством святішого Апостольського трону Константинопольського, навіки стверджена була, і з помноженням хвали Богові, святих церков та квітненням у науці серед звільнених синів».

    Конституція Пилипа Орлика датується 1710 роком і вже тоді в ній визнавалось, що Київську митрополію потрібно повернути під Константинопольський престол, як це було раніше. Цю справу, планували зробити після визволення Києва від Московських окупантів.

    «…після звільнення Вітчизни від іга московського має здобути у столиці Апостольській Константинопольській священноначальницьку первісну владу, щоб через неї відновились реляції та послух синівський до згадуваного Апостольського Константинопольського трону, від якого проповіддю євангельської віри вселенської святої та влада удостоїлася зміцнення», йшлося у І пункті конституції Орлика.

    Треба зауважити, що тут йде мова про відновлення первісної влади Вселенського патріархату, що означає, що до періоду Руїни в Україні діяла Київська митрополія Вселенського патріархату. Виникає питання, якщо до 1686 року була Київська митрополія Вселенського патріархату, то звідки взялись РПЦвУ? Як ми вже вище писали, це єпископи і духовенство, яке зрадило своєму предстоятелю і перейшло під управління з Москви.

    Маючи сьогодні вільну від Кремля Україну, нам належить виконати заповіт Пилипа Орлика і його конституції, тим більше, що після 7 січня 2019 року у нас є своя незалежна ні від кого, крім Господа Бога, Помісна Православна Церква України.

    Фото: Вікіпедія

    Найсвіжіше

    Популярне