П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В УГКЦ заявили, що хочуть перейти на новий календар разом із православними братами

    Предстоятель УГКЦ архієпископ Святослав (Шевчук) розповів, що вони будуть змінювати церковний календар тільки разом із православними Церквами.

    Про це повідомляє сайт УГКЦ.

    Він відзначив, що поза межами України УГКЦ у багатьох єпархіях і парафіях уже давно живе за Новим стилем. Щобільше, архієпископ розповів, що коли був єпископом в Аргентині, то відкрив для себе, що в там в УГКЦ ніколи не було Юліанського календаря (старого стилю). Наші поселенці як тільки туди приїхали, відразу перейшли на Григоріанський. Так само в Італії, Португалії, Іспанії, де є цілі родини, які вкоренилися там, переходять на Григоріанський календар.

    «Але інша ситуація в Україні, – наголошує Глава УГКЦ. – Тут питання реформи календаря – це питання, яке роз’єднує, а не єднає. І це кажуть представники і православних, і нашої Церкви. Тому я ще не бачу, щоб ми в найближчій перспективі в Україні зробили масштабну календарну реформу».

    Він вважає, що календарна реформа – це завжди випробування на міцність.

    «Навіть ті православні Церкви (Болгарська, Грецька), які її зробили, переживали церковні розколи. Адже завжди є групи, які це не підтримують. Сьогодні в нашому суспільстві існує чимало розколів, чимало роз’єднань, тому ми намагаємося не робити штучних кроків, які би могли ще більше поділити наш народ», – зауважив архієпископ Святослав.

    Нагадаємо, Україна використовує новий стиль із початку 20 століття. Церква не перейшла на новий стиль і послуговується старим календарем, який відстає на 13 днів. Більшість Помісних Автокефальних Православних Церков використовують новий стиль для визначення річного графіку Богослужінь.

    Найсвіжіше

    Популярне