Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ не зможе завадити візиту патріарха Варфоломія – релігієзнавчиня

    У Російській православній Церкві в Україні розуміють, що Вселенський патріарх Варфоломій приїде до України і в статусі “Української православної Церкви”, а не РПЦвУ вони, за канонами світового православ’я, можуть вважатись розкольниками.

    Таку думку висловила релігійна публіцистка Катерина Щоткіна в коментарі Радіо Свобода.

    За її словами, якби не запланований візит патріарха, то Московський патріархат не влаштовув би хресної ходи із лозунгами та заявами, наче політсила.

    “Якби не було у нас в перспективі приїзду Патріарха Варфоломія на святкування 30-річчя незалежності, то, може бути, УПЦ МП (РПЦвУ – ред.) і відмовилася б від хресної ходи в такий епідеміологічно несприятливий момент”, – зазначила Щоткіна.

    Водночас вона наголосила, що представники РПЦвУ розуміють, що візит все одно відбудеться.

    “Не думаю, що це в їхніх силах. Може бути, вони б хотіли, але вони віддають собі звіт в тому, що він приїде. Хресна хода, делегації, демонстрації – це спроби нагадати, що у них є свої інтереси і зробити так, щоб з їх інтересами рахувалися. Варфоломій чудово знає, що тут є люди, які хочуть його побачити, у нього є запрошення від Глави держави. У нього є всі підстави бути впевненим в тому, що тут у нього буде теплий прийом”, – зазначила експертка.

    Але в такий непростий час існування України, коли на сході війна і за незалежність гинуть діти України, демарш РПЦвУ і заява керівництва, що вони не будуть святкувати цю дату, виглядає як зрада.

    Є сподівання, що здорово мисляча частина прихильників такої політики Московського патріархату зробить висновки. Бо очевидно, що невшануванням загиблих героїв, яке продемонстрували очільники МП на урочистостях раніше і тепер, свідчить про маргиналізацію цього крила християнства.

    Найсвіжіше

    Популярне