Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    «Єрархи російської присутності в Україні, досить вже», – архієрей Вселенського Патріархату звернувся до РПЦвУ

    Єрарх Вселенського патріархату Митрополит Старішої Деркської митрополії Апостол написав звернення з критикою дій і заяв Московського патріархату в Україні проти Вселенського патріархату і ПЦУ. 

    Подаємо повний переклад заяви митрополита Апостола.

    Я з огидою прочитав у засобах масової інформації антицерковні та антигрецькі заяви представників російської присутності в Україні і зі святим обуренням відповідаю:

    Приберіть ваші руки і вуста від Наступника тих, хто зробив вас християнами!

    Тим, ким ви є, Ви зобов’язані тому, до чого ви так зневажливо звертаєтеся – Стамбулу! Для нас це єдине місто, яке існує вже протягом століть і приносить тільки блага всім вам, хто святкує тисячу, тисячу та тридцять три роки вашого християнства, ніде при цьому не згадуючи, хто саме вас охрестив і дав вам те, чим ви зараз вихваляєтесь.

    Ми дали вам світло, ви повертаєте його нам у вигляді темряви! Ми дали вам благодать; ви повертаєте нам невдячність! Ми принесли вам культуру, а ви звертаєте до нас образи!

    Про яку Церкву ви говорите? Це про сучасний протестантизм, який ви сповідуєте? Сидіть смиренно в позиції скромності та учнівства, тому що навіть якщо вам здається, що на цій землі ви підкорили весь світ, обурення Вселенських, Помісних та інших Соборів, які встановили та роз’яснили унікальні обов’язки Константинополя, а також, навіть Правосуддя Боже, втрутяться, і  тоді … “Куди втечемо ми –  грішники” (октоїх. недільні стихіри, мала вечірня, глас 6 – ред.).

    Ваші дії абсолютно неприйнятні! Приберіть ваші руки від Вселенського Патріарха! Навчіться у тих, хто прийняв вас у християнство, навчатися, проте не вважайте, що ви самі повчаєте.

    Нарешті облиште свою злобу, ненависть і зарозумілість. Доброго вам просвітлення!

    Джерело: orthodoxtimes.com

    Найсвіжіше

    Популярне