Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Світ кривих дзеркал: Росія поскаржилась в ЄСПЛ на боротьбу України з російською агресією та окупацією

    Влада Російської Федерації відзначилась переписуванням не лише історії, спотворюючи відомості про Київську Русь, Другу світову війну та совєтський період, а й вміло перекручує факти недалекого минулого, будуючи паралельний світ кривих дзеркал.

    Зокрема, 22 липня 2021 року РФ звернулась до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), подавши до установи скаргу проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

    Телеграм-канал Генеральної прокуратури Росії повідомляє, що у скарзі перераховані цілі групи правопорушень, у яких Кремль звинувачує офіційний Київ.

    До таких у Кремлі зарахували:

    • відповідальність влади України за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі та жорстоке поводження з людьми під час Революції Гідності, у Будинку профспілок в Одесі, а також, під час проведення Антитерористичної операції;
    • практика придушення свободи слова шляхом заборони засобів масової інформації, переслідування російських та проросійських журналістів;
    • політика дискримінації російськомовного населення, витіснення російської мови з системи освіти та обслуговування клієнтів;
    • загибель людей внаслідок обстрілів Збройними силами України суміжних з РФ територій;
    • позбавлення виборчих прав окремих мешканців Південного-Сходу України;
    • блокування Північно-Кримського каналу, як основного джерела прісної води для окупованого Росією Кримського півострову;
    • збиття літака авіакомпанії “Малазійські авіалінії” рейсу МН17, внаслідок незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій;
    • відмова у наданні допомоги слідчим органам РФ у розслідуванні злочинів.

    Як бачимо, Кремль цілком і повністю покладає на Україну відповідальність за підтримку Росією режиму Януковича, окупацію Росією Криму та частини Донецької і Луганської областей, вбивства українців проросійськими терористами та російськими Збройними силами на Донбасі, і, що є чи не найбільш цинічною заявою, за збиття малазійського Боїнгу у 2014 році.

    Офіційна Москва настільки сильно шаленіє від того, що Україна не захотіла змиритись з окупацією власних територій та щосили протидіє токсичній російській пропаганді на власній території, що навіть звернулась до Європейського суду з прав людини.

    При цьому, варто нагадати, що серед власного населення Кремль проповідує загнивання європейської демократії та встановила перевагу власного законодавства над міжнародним. Однак, з огляду на рішучу боротьбу України з окупантами, в РФ зненацька вирішили апелювати до авторитетної міжнародно-правової судової установи.

    У скарзі РФ на адресу ЄСПЛ, Кремль вимагає від Європи зобов’язати Україну припинити такі кричущі порушення, як блокування водопостачання до Криму, обмеження мовних прав, заборона трансляції російськомовних телеканалів, у першу чергу, тих, що належать куму Владіміра Путіна Віктору Медведчуку, та заборона окремих російських інтернет-платформ.

    Зрозуміло, що така абсурдна заява не буде серйозно сприйнята ані в ЄСПЛ, ані цивілізованою світовою та європейською спільнотою. Але занепокоєння викликає зовсім інше – Росія не збирається змиритись з тим, що Україна відмовилась від ролі жертви і чинить відчайдушний опір російській агресії, відтак, агресія з боку Кремля буде лише наростати, бо поки існує незалежна українська державність, російський імперський режим постійно перебуває під загрозою.

    Найсвіжіше

    Популярне