Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Антивакцинаційна проповідь єпископа Порфірія (Шутова) спричинила резонанс в середовищі РПЦ

    Священнослужителі не повинні висловлюватись з наукових питань, якщо не мають відповідної освіти. Таку позицію окреслив заступник керуючого справами Московської патріархії єпископ Савва (Тутунов) на власному телеграм-каналі, пише “Красная вєсна”.

    Необхідність такого уточнення виникла після того, як єпископ Російської православної церкви єпископ Порфірій (Шутов) оприлюднив звернення до вірян з приводу загальнообов’язкової вакцинації від ковіду. Нагадаємо, архієрей запевнив, що щеплення є “червоною межею” для християнина, а вакцина редагує “образ Божий” в людині. При цьому, він декілька разів наголосив, що озвучує “офіційну інформацію”.

    Зрозуміло, що така заява різко суперечить позиції керівництва РПЦ і Кремля, які усіляко намагаються впровадити в Росії загальнообов’язкову вакцинацію. Тож Моспатріархія змушена була відреагувати на скандальну проповідь архієрея.

    “З приводу вакцинації можуть бути, і є, різні точки зору.більшість з нас може обґрунтовувати ці точки зору соціальними, соціально-політичними та етичними аргументами. Але не можна висловлюватись публічно в складних природничих, наукових сферах знань, не маючи відповідної освіти. Тим більше не можна робити цього з амвону, надаючи священницького авторитету своїм антинауковим помилкам”, – прокоментував єпископ Савва (Тутунов) резонансну проповідь єпископа Порфірія (Шутова).

    На додачу, очільник Синодального відділу зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ Московського патріархату Владімір Лєгойда запевнив, що єпископ Порфірій (Шутов) вже визнав, що розповсюджував непрофесійну та спірну інформацію.

    Зауважимо, що в середовищі російських православних чимало противників вакцинації. Зокрема, представники російського православного радикального руху “Сорок сороков” виступили категорично проти тотальної вакцинації від вірусу COVID-19. На думку радикалів, такі дії містять ознаки схожості з експериментами на людях у концтаборах Другої світової війни.

    Найсвіжіше

    Популярне