П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На Черкащині священник РПЦвУ хоче відсудити храм у парафіян ПЦУ

    У Черкаській області на Лисянщині громада села Бужанка, яка налічує 480 осіб, звернулася до суду з позовом скасувати несправедливе рішення колишнього голови ОДА Ігоря Шевченка про позбавлення їх церковного приміщення після переходу до ПЦУ.

    Про це повідомляє viche.ck.ua з посиланням на голову релігійної громади села Бужанка Олексія Багателі.

    Прихожани Помісної Церкви розповіли, що після отримання ПЦУ Томосу лисянський благочинний РПЦвУ Ілля та протоєрей Яворчак переконували людей залишитися у Московському патріархаті.

    Заяви про те, щоб залишитись в РПЦвУ написали 8 осіб. Тож коли на третій день Великодня до церкви прийшли парафіяни, які не написали таких заяв, священник Моспатріархату Яворчак почав виганяти людей із церкви.

    «Ні на який компроміс з громадою священник не йде, – розповів Олексій Багателя. – Пропозицію молитися почергово – відкидає. У відповідь чути тільки погрози: затягає по судах, церкву не віддає. Люди в церкву до нього не йдуть, дітей не хрестять, покійників не хоронять. На зборах, які відбулися недавно, ми постановили створити комісію за участі сільського голови Валентини Стадник та капітана поліції Бужанської громади Олександра Курінного, щоб перевірити наявність будівельних матеріалів, що знаходяться в церкві, перевірити касу церкви, в якій знаходилося 76 тисяч гривень, виселити протоієрея Яворчака з його приходом у приміщення колишнього дитячого садка, який він займає незаконно, оголосити йому всенародно осуд і ганьбу».

    Нагадаємо, раніше митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ Іоан (Яременко), розповідав, що радник Зеленського змушував голів ОДА блокувати реєстрацію громад ПЦУ. Водночас у Черкаській ОДА відхрестились від звинувачень у блокуванні переходів до ПЦУ. Також у кінці 2020 року стало відомо, що на Черкащині вірян ПЦУ викликають на допити через перехід від РПЦвУ.

    Найсвіжіше

    Популярне