Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Московська «церква-мати» на кілька століть молодша від української «церкви-доньки» – Резніков

    Віце-прем’єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков висміяв статтю президента Росії Владіміра Путіна про «одін народ».

    Зокрема Резніков прокоментував тему церкви. Дивними є «спроби представити українську православну церкву похідною від московської. Адже московська “церква-мати” на кілька століть молодша від української “церкви-доньки”. І той-таки Софійський собор більш ніж наочний доказ цього», – пише Олексій Резніков у блозі  Дзеркало Тижня.

    Він додав, що коли президент Росії назвав Ярослава Мудрого «нашим князем», а його доньку Анну — «русской», в Україні посміхалися навіть школярі.

    «Загалом, в історичній науці держава IX–XIII ст., нащадком якої є Україна і прагне вважатися Росія, називається «Київська Русь». І росіян це багато років абсолютно влаштовувало. Бо в найдавніших літописах Київ так і називають — «мати міст руських». Аж раптом кілька років тому вони почали скрізь, де тільки можливо, виправляти назву “Київська” на “Давня”», – підкреслив він.

    Найсвіжіше

    Популярне