Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Чому протоєрей Данилевич переживає за свої слова про бойкот призову до армії України

    Філія РПЦ в Україні у вигляді РПЦвУ традиційно вела, веде і буде вести до завершення свого існування в Україні антидержавну політику та українофобське інформування серед своїх прихожан. Виконуючи функції релігійного ретранслятора кремлівської пропаганди серед населення, за минулі роки ця структура завдала Україні немислиму кількість шкоди.

    Але тільки зараз можна спостерігати як представник цієї структури вперше захвилювався про те, що ним було сказано раніше.

    Так, днями представник Російської православної церкви в Україні протоєрей Микола Данилевич закликав вірян Московського патріархату не йти до Збройних Сил України, оскільки там відсутні капелани РПЦвУ. На думку Данилевича, якщо в ЗСУ немає капелана РПЦвУ, то в такій армії не повинно бути і прихожанина РПЦвУ.

    Така заява викликала відповідний резонанс в релігійних ЗМІ, які побачили в цьому висловлюванні приховану пропаганду ухильництва і навіть дезертирства. І, неймовірно, але Данилевич зійшов до засобів масової інформації, щоб звинуватити їх в маніпуляції фактами. Мовляв, він не закликав ухилятися від призову і не йти в армію, а боровся за права капеланів РПЦвУ в ЗСУ.

    Насправді ж релігійні ЗМІ побачили те, що і є насправді – завуальований заклик Данилевича ухилятися від служби в ЗСУ. І Данилевич це чудово розуміє, так само як і те, що такий заклик може мати дуже негативні наслідки і не тільки для нього.

    Справа в тому, що зараз РПЦвУ реалізує цілий комплекс масштабних проєктів, спрямованих на дискредитацію України і зрив майбутнього візиту Вселенського патріарха Варфоломія. Але проблема в тім, що при всій своїх скандальних і антидержавних складових, ці проєкти повинні здійснюватися в своєрідній ранговій тиші.

    Наприклад, той же проєкт “Миряни”, спрямований на створення заходів і явищ, що хаотизують соціально-громадську обстановку в країні, і який не задіює в своїх акціях вище керівництво РПЦвУ, обмежуючись середньою і нижчою ланкою. Це пов’язано з тим, що результат від нинішньої підривної діяльності РПЦвУ може для багатьох з учасників даного проєкту виявитися плачевним, а підставляти вищі чини в нинішній період стратегічно невірно.

    Особливо керівництво РПЦвУ та їх прямих кураторів з РПЦ стурбували події, що розвиваються навколо лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, фактично, вибили того з обойми управління даною політичною силою. А тому дозволити хоч трохи послабити РПЦвУ на вищому керівному рівні вони дозволити не можуть.

    У нашій ситуації Данилевич сам себе підставив і тепер за це дуже сильно переживає, всіляко виправдовуючись в соціальних мережах і вивертаючи, мовляв, це маніпуляції “агентів” ПЦУ. Хоча, його заклик, чорним по білому написаний, будь-якій розсудливій людині зрозумілий без зайвих пояснень.

    Цікаво, чи буде він зрозумілий генеральному прокурору України і не залишитися без уваги? Адже вкупі з усіма попередніми заявами Данилевича, даний координатор РПЦвУ цілком може розраховувати, як мінімум, на браслет на щиколотці.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне