Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Меморіал “Бабин Яр” мають будувати вільні люди, а не “совєтскій чєловєк” – глава Інституту нацпам’яті

    У трагедії Бабиногно Яру Совєтський Союз вчинив надзвичайно страшну річ: він намагався розчинити єврейські жертви в цьому в евфемізмі “мирні совєтські гражданє”.

    Про це заявив глава Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час форуму «Україна 30. Гуманітарна політика».

    “Цей евфемізм використовувася у совєтські часи і написаний на пам’ятнику 1976-го року – “Погібшим мірним совєтскім гражданам”. Ця фраза нічого не ознчачає. Вона не говорить нам про людей, народ, причини, драму. Нічого не говорить. Намагання розчинити єврейські жертви в цьому евфемізмі – злочин вищого цинізму”, – наголосив Доробович.

    За цого словами, Совєтській Союз нагався розчинити єврейські жертви у так званому конструкті “совєтскій чєловєк”.

    “Совєтскій чєловєк” це що за людина? Це людина, в якої немає роду-племені. Це клас – класова приналежність і слухняність партії. Перефразовуючи Достоєвського, “совєтскій чєловєк” має бути або “сущєство дрожащєє”, або “сущєство стучащєє”. Тільки дві модальності “совєтского чєловєка” могло бути в Совєтському Союзі. Тільки дві версії “совєтского чєловєка” будував Совєтській Союз”, – зазначив глава Інституту нацпам’яті.

    Антон Дробович назвав це жахливою річчю, особливо в контексті, коли сучасні діячі, олігархи, режисери і т.і. називають себе “совєтскім чєловєком”.

    “Дуже небезпечна тенденція. Я б дуже хотів, щоб Бабин Яр (меморіальний комплекс “Бабин Яр” – ред.) будував не “совєтскій чєловєк”, а щоб Бабин Яр будували, можливо з врахуванням досвіду “совєтского чєловєка”, але пам’ятаючи, який це “совєтскій чєловєк”. Щоб будували люди, які можутьт свобідно, вільно мислити. Які можуть говорити про права людини і діяти в контексті прав людини”, – наголосив Антон Дробович.

    У квітні минулого року художній керівник меморіального комплексу “Бабин Яр”, режисер Ілля Хржанівський в інтерв’ю “Політ.ру” заявив, що він – “совєтскій чєловєк”.

    Найсвіжіше

    Популярне