Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній взяв участь у зустрічі Ради Церков з дипломатами Великої сімки

    9 липня відбулась зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з послами і дипломатами держав Великої сімки та інших країн. Зустріч відбулася у Києві на запрошення посла Великої Британії в Україні Мелінди Сіммонз.

    Про це повідомляє сайт ВРЦіРО

    В зустрічі взяли участь Головуючий у ВРЦіРО, Глава УГКЦ Святослав, Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, єпископ Римсько-Католицької Церкви в Україні Віталій Кривицький, Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко, президент Об’єднання іудейських релігійних організацій рабин Яків Дов Блайх, голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім і та заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоієрей Миколай Данилевич.

    Під час спілкування мова йшла про роль Церков і релігійних організацій у розбудові миру та у боротьбі з дезінформацією, зважаючи на триваючу російську агресію проти України.

    Релігійні діячі поділилися з іноземними дипломатами досвідом від участі представників церков у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України.

    Зокрема йшлося про погіршення гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих територіях України, проблематику внутрішньо переміщених осіб, необхідність активнішого залучення міжнародного співтовариства в відновленні релігійної свободи та інших прав людини на окупованих Росією українських територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

    Учасники зустрічі обмінялися думками щодо боротьби з домашнім насиллям, зважаючи на різні підходи до вирішення цієї проблематики. Представники дипломатичного корпусу говорили про важливість ратифікації Стамбульської конвенції.

    Натомість релігійні діячі наголосили на необхідності практичних заходів із протидії домашньому насильству, розвиваючи задля цього національне законодавство, що можливо і без ратифікації певного міжнародного документа, який має певне ідеологічне забарвлення.

    Представники конфесій висловили критичні аргументовані зауваження до Стамбульської конвенції, на підставі яких Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступає проти її ратифікації українським парламентом.

    Також присутні обговорили проблематику екології та зміни клімату. Представники церков і релігійних організацій розповіли про свої зусилля в цій сфері, спрямовані на формування екологічної свідомості в суспільстві та розвиток взаємодії з профільним міністерством. Як приклад, до підписання планується угода про співпрацю між ВРЦіРО та Міндовкілля.

    Окрім того, релігійні діячі ознайомили іноземних дипломатів зі зверненням ВРЦіРО щодо розв’язання проблеми невинно засуджених, в якому наголошується на необхідності конкретних змін задля перегляду судових рішень, відносно справедливості і неупередженості яких є обґрунтовані сумніви.

    Сторони вирішили присвятити цій проблематиці окрему зустріч.

    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне