Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    5 мощей на рік: У РПЦ похизувались швидкістю віднайдення рештків святих

    Очільник Синодальної комісії з канонізації святих Російської православної церкви єпископ Панкратій (Жердєв) розповів, як Московський патріархат перевіряє істинність мощей святих, і які успіхи РПЦ на цій ниві протягом останніх років.

    Про це пише “Москва24” з посиланням на “РІА Новості”.

    Архієрей підкреслив, що сама процедура можлива лише після канонізації, тобто прославлення людини як святої. Після цього, формується група з віднайдення мощей, в яку входять археологи, антропологи, судмедексперти, представники єпархії та Синодальної комісії з канонізації святих.

    “Експерти починають вивчення рештків. Потім результати порівнюють з наявними історичними відомостями, складається висновок”, – зауважив єпископ Панкратій (Жердєв).

    Він наголосив, що на рік оголошується віднайдення близько п’яти мощей. У кожному випадку проводиться окрема експертиза, при цьому, як запевнив архієрей, починаючи з 2011 року не було виявлено жодного випадку відмови у підтвердженні мощей.

    У цілому, такі темпи віднайдення мощей не повинні дивувати читача, оскільки це вимушений крок для бізнес-структури під назвою РПЦ. Ще у 2017 році протодиякон Моспатріархату Андрєй Кураєв розповідав, що мощі святих – це джерело доходу церкви.

    “Організація будь-яких турів з мощами – прибутковий захід”, – наводить його слова “dsnews”, – “Віряни і паломники скуповують велику кількість типографської продукції та свічок, жертвують до копилки – дохідність та відвідуваність конкретного храму різко зростає. Маршрут, по якому повезуть мощі, чітко обумовлюється в закритих внутрішніх договорах, там же розподіляються частки прибутку”.

    З урахуванням падіння відвідуваності храмів РПЦ у період пандемії, Моспатріархія залучає всі відомі методи для, принаймні, відновлення рівня доходів доепідемічного періоду. Тож не варто дивуватись, якщо у наступні роки буде спостерігатись зростання швидкості віднайдення мощей святих Російською православною церквою.

    Найсвіжіше

    Популярне