П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Олена Бондаренко і митрополит Агафангел знову на вістрі російської ІПСО

    Не так давно я зазначав, що однією з умов успішної інформаційно-психологічної спеціальної операції є її вдалий старт, або так зване “первинне вкидання”.

    Наприклад, у 2020 році можна було фіксувати досить успішну ІПСО, присвячену поширенню фейку про військові бактеріологічні лабораторії США в Україні, первинним вкиданням якої займалася Олена Бондаренко через телеканал “НАШ”. Потім це вкидання масштабно підтримали ресурси Віктора Медведчука.

    Доробок для цієї ІПСО був вельми перспективний, але в її реалізацію втрутилася пандемія коронавірусу і пріоритетне завдання, поставлене перед Віктором Медведчуком його російськими кураторами – просувати Sputnik V в Україні, чим його медіа-імперія і зайнялася в режимі 24/7.

    Проте з того моменту Олену Бондаренко стали регулярно використовувати для здійснення первинних вкидань, а так само ретрансляції російської пропаганди всередині України. І зараз саме з цією метою було записано її інтерв’ю митрополита Агафангела. Інтерв’ю, яке просто неможливо таким назвати, адже це була просто розмова двох агентів Кремля в Україні, які згідно зі сценарієм вимовляють вигідні російській пропаганді наративи.

    Так, наприклад, митрополит Агафангел, сидячи в брендових окулярах Cazal LEGENDS 955, вартістю 500 євро, досить фривольно міркував про те, що будь-який прояв націоналізму – це фашизм. При цьому митрополит не просто демонстрував свою неосвіченість, в черговий раз плутаючи фашизм з нацизмом, а й відкрито вторив російській пропаганді про “процвітаючий в Україні неонацизм”.

    Ще одним дуже важливим моментом в інтерв’ю Агафангела стало висвітлення подій 2 травня 2014 року в Одесі виключно з позицій кремлівської пропаганди, з вимогою покаяння від проукраїнських активістів, які того день, нагадаю, стали першими жертвами збройних “антімайданавцев” з Куликова поля.

    У даному контексті хотілося б нагадати одну пікантну деталь. Справа в тому, що саме храми, на той момент ще УПЦ МП, були основними об’єктами, де ховалися приїжджі з інших міст і навіть країн активісти “Куликова поля”, за фактом – бойовики. Так само саме в храмах УПЦ МП складували зброю для застосування в більш масштабних антидержавних акціях, які планувалися організаторами за лекалами подій в Донецьку і Луганську.

    Все це робилося не тільки з відома, а й за повної згоди цього самого митрополита, розмірковуючого в бесіді з Оленою Бондаренко, в окулярах вартістю як п’ять пенсій середньостатистичної парафіянки РПЦвУ, про те, що націоналісти – головна біда України, але аж ніяк не російські окупанти та їхні посібники.

    Фактично, за допомогою інтерв’ю Олені Бондаренко, через митрополита Агафангела була запущена ІПСО, яка, з одного боку, є продовженням нам уже відомих про “2 травня” та “українських неонацистів”, а з іншого, – набуває релігійний окрас. Тобто, РПЦвУ бере ці наративи на озброєння і незабаром вони стануть не тільки основним лейтмотивом проповідей священнослужителів даної організації, але і в цілому їх інформаційної політики як такої.

    Агенти Кремля в Україні, Олена Бондаренко і митрополит Агафангел продовжують свою деструктивну діяльність, від якої може бути істотний ККД так само і напередодні візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя Незалежності України до Києва. У першу чергу, ККД в рамках кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха і спробі його через цей візит дискредитувати.

    Фактично, на перший погляд просте інтерв’ю являє собою багаторівневу і багатоцільову ІПСО. І не дивно, що головними його ретрансляторами стали саме ці два персонажі.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне