Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦвУ заявив, що Бог ніколи не простить тих, хто спалив Будинок профспілок 2 травня в Одесі

    Митрополит РПЦ в Одесі Агафангел (Саввін) назвав страшною трагедією загибель проросійських колаборантів у Одесі 2 травня 2014 року, які забарикадувались у Будинку профспілок.

    «Те що сталось 2 травня 2014 року це страшна трагедія, яка потрясла всіх, не тільки жителів Одеси, але і здорових сил України…Така страшна трагедія не буде прощена ні Богом ні народом. Тим більше не каються, не визнають, що вони вчинили зло. Я думаю, що Господь свою кару пошле на них…», – сказав єрарх Моспатріархату в інтерв’ю проросійському ЗМІ «Вести».

    Він також розповів, як духовенство Одеської єпархії Московського патріархату проводить 2 травня.

    «Ми в цей день завжди траурно молимось, по храмах звершуємо літію за спокій тих, які загинули. Ну і досі, ця трагедія не розслідувана. Вже відомо хто. Імена називають журналісти. А ті, які вчинили це зло… це просто фашизм у вищій мірі. Кидали людей і добивали палками», – обурений єрарх.


    Нагадаємо, 2 травня 2014 року – це день, коли в Одесі проукраїнські активісти зупинили «російську весну».  Розпочалось все із вбивства українських активістів у цей день.

    По обіді, коли колона учасників Маршу миру вирушила з Соборної площі, дорогу їм перекрили «антимайданівці» з Куликового поля. На вулиці Грецькій відбулися сутички. Шестеро одеситів прямо в центрі міста були буквально розстріляні проросійськими бойовиками. Однією з перших жертв протистояння став сотник «Правого сектора», правник Ігор Іванов.

    Українські активісти були сповнені рішучості покласти край діяльності заколотників в Одесі, розігнавши їх головний осередок – наметове містечко на Куликовому полі. Однак через годину після зіткнень на Грецькій вулиці вони застали порожніми намети на площі. Їх мешканці перебралися у Будинок профспілок на Куликовому полі. З даху та вікон будівлі по українських активістах почалася стрілянина, в них полетіли “коктейлі Молотова” та каміння. Криваве протистояння продовжилося. У будівлю, де отаборилися проросійські сили, так само полетіли пляшки із запальною сумішшю і бруківка.

    У певний момент на маршових сходах Будинку профспілок розпочалася пожежа. Обставини її виникнення дотепер не з’ясовані. Синтетичний матеріал, що був складений під сходами, затягнув отруйним димом всю будівлю, а температура перевищувала всі критичні показники.

    Щоб нав’язати власну версію трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року, російська пропаганда запустила міф про “одеську Хатинь”, в якому проросійських організаторів заворушень представляють “мучениками”, а українських активістів “радикалами”. Натомість сумна правда виглядає інакше – десятки людей стали жертвами спецоперації російських спецслужб, і навіть тепер, шість років потому, агресор не залишає сім’ї загиблих у спокої і намагається скористатися горем людей, щоб сіяти розбрат та ворожнечу в українському суспільстві.

    Найсвіжіше

    Популярне