Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Вийшов документальний фільм VIRUSSIA про злоякісний гібридний вплив Росії на Західних Балканах

    Документальний серіал VIRUSSIA про шпигунську діяльність та злоякісний гібридний вплив Росії на Західних Балканах почав демонструвати телеканал RTK (Приштина). Фільм складається з чотирьох частин, які присвячені безпеці, пропаганді, дипломатії та ролі православної церкви.

    Про це повідомляє Балканський оглядач у ФБ.

    Проєкт реалізується телекомпанією Косово у партнерстві з іншими балканськими медіа та аналітичними центрами. Серед коментаторів у стрічці – політики, експерти, журналісти та (колишні) співробітники органів безпеки з Косово, Албанії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Північної Македонії та Сербії.

    В першій частині документального фільму, зокрема, розповідається про «Російсько-сербський гуманітарний центр» в Ніші (Сербія), який фактично є розвідувальним центром РФ на Західних Балканах, та про те, як росіяни використовують міжнародні організації – зокрема, Тимчасову Місію ООН в Косово, UNMIK – для прикриття своїх шпигунських та гібридних операцій. Автори розповідають про двох співробітників UNMIK, яких звинувачували в шпигунстві чи в сприянні гібридним активностям сербів на Півночі Косово.

    Ще однією темою першої частини VIRUSSIA став вплив Росії на Раду Європи. Ця організація, як зазначалося у фільмі, протягом останніх 12-13 років використовується РФ для удару по Косово.

    Найсвіжіше

    Популярне