П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Відпрацьований прийом спецслужб РФ: “Відставні офіцери” погрожують громадянською війною вже третій державі

    “Духовний фронт” писав раніше, як 28 квітня французький правий щотижневик Les Valeurs Actuelles опублікував відкритого листа групи двадцяти генералів у відставці та понад тисячі офіцері, у якому вони попередили президента республіки Емманюеля Макрона про невідворотний державний переворот та громадянську війну у державі.

    Вказана подія містила чимало ознак інформаційної спецоперації Кремля та російських спецслужб, особливо якщо звернути увагу на той факт, що ситуацію намагався розігнати в інформаційному просторі фігурант “Миротворця”, проросійський пропагандист, “православний” агент Алєксандр Бориславскій (“Вознєсєнській”, “Пасічнік”).

    Минуло не так багато часу, як сценарій спецоперації повторився, щоправда, цього разу її мішенню стали Сполучені Штати Америки.

    Російський “воєнкор” Юрій Котьонок оприлюднив у власному телеграм-каналі інформацію про те, що група генералів США у відставці висловили стурбованість через психічний стан американського президента Джо Байдена. При цьому, він провів паралелі з ситуацією у Франції.

    “Спочатку військові у Франції виступили з застереженням свого уряду про прийдешню расову війну. Тепер 120 військових США поставили під сумнів фізичне і духовне здоров’я Байдена. Можливо, йде підготовка громадської думки до введення воєнної диктатури в США”, – написав він.

    І ось у червні 2021 року ситуація повторилась. Цього разу у Молдові.

    Російський пропагандистський ресурс “Материк” оприлюднив фрагменти відкритого листа, написаного офіцерами у відставці Республіки Молдова і адресованого президентці держави Маї Санду під гучним заголовком “Руки геть від Молдови”.

    У документі офіцери висловлюють занепокоєння гострою соціальною, економічною та внутрішньополітичною ситуацією у країні, яка, на їхню думку, може призвести до значної дестабілізації ситуації.

    Автори листа вимагають від лідерки Молдови дати відповідь на такі питання:

    1. Коли Послу США будуть висловлені офіційні претензії та нота протесту у зв’язку з втручанням в роботу Служби інформації та безпеки, Генеральної прокуратури та Центральної виборчої комісії?
    2. До яких пір президентка Молдови та її однодумці будуть називати молдовську мову румунською?
    3. Коли у Молдові буде запроваджена заборона партій уніоністського спрямування, чиї дії підривають суверенітет Республіки Молдова?

    Окрім цього, Маї Санду офіцери у відставці висловлюють закиди у отриманні нею румунського громадянства, небажання вирішувати питання відновлення раніше закритих шкіл у районах, призначення на державні посади осіб, зі сфальшованими дипломами про освіту, використання Конституційного Суду Молдови, як знаряддя боротьби проти політичних опонентів тощо.

    Автори та підписанти листа наголошують, що ситуація в державі ставить Молдову у залежність від зовнішніх сил, вносить розкол у молдовське суспільство, і неминуче призведе до відкритого конфлікту на вулицях держави.

    В ультимативній формі офіцери у відставці вимагають від Маї Санду припинити догоджати, так званим, західним кураторам та надати потрібні відповіді народу Молдови, від імені якого вирішили говорити автори листа.

    У документі зазначено, що лист було затверджено на засідання Ради патріотичного руху “Врятуємо Молдову” (включає у себе офіцерів у відставці правоохоронних органів, збройних формувань, учасників війни в Афганістані) та підтримано патріотичним рухом “Pro-Moldova”, Молдовським історико-географічним товариством, Молдовською національно-культурною автономією міста Санкт-Петербург та іншими аналогічними товариствами та рухами.

    Загаданий лист не набув такого широкого розголосу, як листи, адресовані президентам Франції та США. Та зацікавленість Кремля у дестабілізації ситуації у Молдові після обрання проєвропейської президентки Маї Санду не викликає багато запитань. А почерк листа, який аж занадто схожий на стиль виконання листів французьких та американських офіцерів у відставці, не лишає сумнівів у тому, що російські спецслужби вирішили пограти у брудні ігри ще і на території Молдови.

    У якій ще державі Європи чи світу офіцери у відставці, під чуйним керівництвом Кремля, будуть погрожувати чинній владі розв’язати громадянську війну? Це питання лишається відкритим.

    Найсвіжіше

    Популярне