Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ватикан визнав мучеництво черниць, яких вбили і катували червоноарміїці в Польщі

    19 червня глава Римо-Католицької Церкви папа Франциск оприлюднив декрети про причини до канонізації. Серед них, було визнано мучеництво Марії Пасхаліс Ян і дев’яти інших черниць Згромадження сестер святої Єлизавети, убитих червоноармійцями «з ненависті до віри в Польщі в 1945 році».

    Про це повідомляє press.vatican.va

    Нагадаємо, у середині березня 2021 року Духовний Фронт України писав, що у Польщі археологи розкопали скелети трьох католицьких черниць, які були вбиті совєтськими солдатами наприкінці Другої світової війни. Ця знахідка завершила багатомісячний пошук кісток семи черниць, які були вбиті під час окупації Польщі військами Червоної армії.

    Коли німці почали відступати з Польщі в 1944 році, совєтські війська скористалися шансом взяти під контроль країну. «На території, окупованій Совєтами, розпочався масовий терор», — повідомляє Варшавський інститут. В міру просування Червоної армії територією Польщі, солдати грабували та спалювали церкви та культові споруди, а з монахинями поводилися «з особливою жорстокістю».

    У лютому 1945 р. совєтські війська дійшли до лікарень в Гданську-Вжещі, Ольштині та Орнеті, де монахині ордену святої Катерини служили медсестрами. Солдати били та різали ножем пацієнтів та нападали на черниць, які хотіли захистити пацієнтів від жахливих травм. Обличчя сестри Роланди «було понівечено і набрякло до невпізнання», а в сестру Гунхільду тричі вистрілили.

    Сестра Кшиштофора загинула після «тривалої боротьби з радянським солдатом». На момент смерті у неї були вибиті очі, відрізаний язик і 16 разів вона проколота багнетом.

    Черницю Пасхаліс Ян червоноармієць намагався зґвалтувати, а потім застрелив.

    Фото: livescience

    Найсвіжіше

    Популярне