П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Польщі знайшли скелети монахинь, вбитих совєтськими військами під час Другої світової війни

    У Польщі археологи розкопали скелети трьох католицьких черниць, які були вбиті совєтськими солдатами в кінці Другої світової війни. Ця знахідка завершує багатомісячний пошук кісток семи черниць, які були вбиті під час окупації Польщі військами Червоної армії.

    Про це повідомляє Live Science з посиланням на представників Польського інституту національної пам’яті (IPN).

    Війська Червоної армії увійшли в Польщу в 1944 році. У той час совєтські сили прагнули захопити контроль шляхом придушення польського ополчення та релігійних діячів. Вони ув’язнювали, депортували та вбивали польських солдатів, духовенство та мирне населення. Записи 1945 року зафіксували, як совєтські солдати вбили сім монахинь ордену святої Катерини Олександрійської.

    Щоб дізнатись, де були поховані ці вбиті черниці, археологи вперше розкопали місце в Гданську в липні 2020 року, де знайшли останки сестри Харитини (Ядвіги Фаль), йдеться у повідомленні IPN. Під час розкопок в Ольштині в жовтні було виявлено останки сестри Дженерози (Марія Болц), сестри Кшиштофори (Марта Кломфасс) та сестри Ліберії (Марія Домнік), усі вони були медсестрами в лікарні Святої Марії в Ольштині.

    Щоб знайти решту черниць, археологи в грудні розкопали місце на муніципальному кладовищі в Орнеті площею близько 20 квадратних метрів, використовуючи місцеві архівні записи, такі як намальований від руки план поховання, для пошуку тіл монахинь. Щоб дістатися до могил з 1945 р., їм спочатку довелося ексгумувати новітні поховання, які знаходились поверх них. Вважається, що останки, які вони врешті знайшли, належать трьом останнім монахиням: сестрі Роланді (Марія Абрахам), сестрі Гунхільді (Дорота Стеффен) та сестрі Бона (Анна Пестка), йдеться в окремій заяві IPN.

    Історичні документи, вік і стать останків та наявність численних релігійних предметів свідчили про те, що скелети належали вбитим черницям. Серед релігійних артефактів були предмети одягу, пов’язані з орденом Св. Катерини, невеликі вервиці з полірованими намистинами, більші вервиці для носіння на поясі, хрест, інкрустований металевими малюнками, та два медальйони «із зображеннями святого сімейства».

    Фото: livescience

    Коли німці почали відступати з Польщі в 1944 році, совєтські війська скористалися шансом взяти під контроль країну. «На території, окупованій Совєтами, розпочався масовий терор», — повідомляє Варшавський інститут. В міру просування Червоної армії територією Польщі, солдати грабували та спалювали церкви та культові споруди, а з монахинями поводилися «з особливою жорстокістю».

    У лютому 1945 р. совєтські війська дійшли до лікарень в Гданську-Вжещі, Ольштині та Орнеті, де монахині ордену святої Катерини служили медсестрами. Солдати били та різали ножем пацієнтів та нападали на черниць, які хотіли захистити пацієнтів від жахливих травм. Обличчя сестри Роланди «було понівечено і набрякло до невпізнання», а сестру Гунхільду застрелили тричі.

    Фото: livescience

    Сестра Кшиштофора загинула після «тривалої боротьби з радянським солдатом». На момент смерті у неї були вибиті очі, відрізаний язик і 16 разів вона проколота багнетом.

    Аналіз ДНК семи скелетів триває в Інституті судової медицини в Гданську для підтвердження особи черниць, а католицьке духовенство в Польщі домагається беатифікації вбитих сестер ордену св. Катерини Олександрійської.

    Найсвіжіше

    Популярне