Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Серед найвидатніших людей всіх часів і народів росіяни стабільно називають Адольфа Гітлера

    Автономна некомерційна організація “Аналітичний Центр Юрія Левади” (АНО “Лєвада-Центр”) повела чергове дослідження громадської думки населення Російської Федерації. Опитуваним пропонувалось назвати імена найвидатніших, на їхню думку, людей всіх часів і народів.

    Варіанти відповідей респондентам запропоновані не були, відтак, кожен росіянин міг назвати абсолютно довільні імена.

    Згідно з результатами, що були оприлюднені на сайті АНО “Лєвада-Центр”, у травні 2021 року перші два місця серед найвидатніших постатей посіли тирани і узурпатори Іосіф Сталін (39%) та Владімір Лєнін (30%). Замкнув “трійку призерів” Алєксандр Пушкін (23%). Чинний президент РФ Владімір Путін посів п’ятий рядок – найвидатнішою постаттю всіх часів і народів його вважають 15% опитаних.

    Варто відзначити, що опитані росіяни практично не вважають найвидатнішими особистостями представників науки чи інженерії, таких імен у таблиці, у порівнянні з політиками, письменниками чи диктаторами досить небагато.

    Втім, на увагу заслуговує дещо інший факт. До переліку найвидатніших постатей всіх часів і народів росіяни регулярно відносять Адольфа Гітлера. Цього року його ім’я назвали 5% опитаних.

    Зображення: Левада-Центр

    На перший погляд, такий результат викликає щире здивування та, можливо, обурення, що один з найбільших злочинців в історії заслужив на повагу росіян. Втім, не варто забувати, що сучасним офіційним прапором Російської Федерації є триколор, під яким у часи Другої світової війни на боці Третього рейху воювала російська армія генерала Власова.

    Армія генерала Власова (РОА) з прапором-триколором. Фото взято з russian7.ru

    Окрім цього, якщо задуматись, то принаймні одного росіянина, який вважає Гітлера видатним діячем, ми можемо назвати по імені. Це, з високою вірогідністю, нинішній російський лідер Владімір Путін.

    Його виправдання окупації української території необхідністю захисту російськомовного населення, а введення військ на територію Донбасу – відповіддю на провокацію українських Збройних сил, явно запозичені з арсеналу пана Адольфа.

    Тож, насправді, 5% прихильників Гітлера у Росії не повинні нікого дивувати. А от насторожити цей факт повинен всю Європу, оскільки другого пришестя фашистів континент, як і вся планета, може не пережити.

    Найсвіжіше

    Популярне