Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський: Путін порушує питання церкви і мови, щоб не припиняти війну

    Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю закордонним ЗМІ (Agence France-Presse, Reuters та Associated Press) розповів, що глава Російської Федерації навмисне не хоче з ним зустрічатись, щоб обговорювати шляхи припинення війни і відтягує цю проблему різними питаннями, серед яких, мова і російська церква. За словами глави держави, спочатку треба припинити війну, а потім говорити про ці питання.

    «Коли люди хочуть закінчити війну, нормалізувати відносини, вони кажуть: так бог з нею, з тією аджендою (план дій, – ред.), давай зустрінемося, давай, поїхали…. Президент Путін сказав, що він готовий до зустрічі, і я вважаю, що зустріч буде. Сьогодні, я не знаю причин, але вони занадто відтягують. Та відтягуванням питання не вирішити. Порушують питання російської мови, церкви тощо…У мене тут дуже відкрита позиція: якщо хочете поваги до російської мови – поважайте українську. Ми хочемо поваги до шкіл», – сказав президент України Володимир Зеленський, передає офіційний сайт президента.

    «Ми знаємо, кого вбивають на сході, ми ж знаємо, чиї прапори висять в Криму. Яка адженда?», – сказав перед цим Зеленський.

    «…ми з Росією вже дорослі. Ми розуміємо, що за чим повинні робити. Тому коли говорять про церкву чи про мову, я думаю: у нас війна. Давайте вирішимо питання – що спочатку? Є конкретика: закінчимо війну, хочемо налагодити відносини. Скільки можна? Це ж покоління будуть (страждати. – Ред.). Хочуть вони чи не хочуть – це вже потім. Ось про що розмова», – підкреслив Зеленський.


    Нагадаємо, 15 червня віряни РПЦвУ і члени ГО «Миряни» прийшли до Офісу президента жалітись на законопроєкти про унормування назви РПЦ в Україні. Захід освітлювало проросійське видання «Страна.уа», а також агенти російської розвідки.

    Як писав релігійний експерт Олександр Єфременко, політичний мітинг організували не «Миряни», а служителі РПЦвУ: єпископи і священники РПЦвУ. За громадською організацією вони сховались задля уникнення відповідальності.

    «У РПЦвУ незадоволені законопроєктами, які мають на меті змусити їх привести свою назву відповідно до суті Релігійної Організації і не ховатись за назвою «Української церкви» одночасно перебуваючи під керівництвом Кремля. Таке унормування назви покаже простим людям, що це ніяка не Українська церква, а філія Російської Церкви Московського патріархату. Саме тому «Миряне» РПЦвУ вирішили атакувати Верховну раду», – писав засновник Духовного Фронту України Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне