Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Харківсько-Полтавська єпархія ПЦУ провела благодійний Мстиславівський марафон

    5 червня 2021 року з нагоди річниці Всеукраїнського Собору Української автокефальної православної церкви, на якому її предстоятелем було обрано патріарха Мстислава (Скрипника), в центрі Полтави в Корпусному парку відбувся благодійний Мстиславівський марафон.

    Про це пишуть “Новини Полтавщини”.

    Повідомляється, що організатором благодійного заходу виступила Харківсько-Полтавська єпархія Православної церкви України, а його метою проголошено збір коштів для порятунку та ремонту хати, у якій народився і виріс патріарх Мстислав.

    Окрім цього, марафон привернув увагу полтавчан до постаті учасника Української революції 1917-21 років, видатного духовного лідера, який активно відстоював ідею помісної церкви й сприяв відродженню в Україні Української автокефальної православної церкви та облаштував духовний центр українського православ’я в Саут-Баунд-Бруку (США, штат Нью-Джерсі).

    У виданні зазначають, що вперше марафон провели у 2019 році, під час якого вдалося зібрати близько одинадцяти з половиною тисяч гривень.

    Цьогорічний марафон став не лише спортивною та просвітницькою, а й мистецькою та екологічною акцією. Присутні мали нагоду прослухати виступ артистів Полтавської обласної філармонії.

    Окрім цього, з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього природнього середовища, керівниця екологічного відділу Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ Людмила Теймуразян влаштувала екопросвітницьку акцію: презентовано банери та листівки громадської організації “Полтава без сміття” й регіонально-ландшафтного парку “Диканський”.

    Кожен охочий мав змогу придбати різноманітні товари, виготовлені власноруч полтавськими майстрами.

    За сприяння волонтера Геннадія Полових, було організовано спортивну складову Мстиславівського марафону: визначено маршрут, нанесено позначки “старт” та “фініш”, вимірювались результати учасників.

    Перед початком забігу, захід благословив архієпископ Афанасій (Шкурупій), керуючий Харківсько-Полтавською єпархією ПЦУ.

    Фото: Новини Полтавщини

    Полтавчани та інші бажаючі могли позмагатись на дистанціях у 300 метрів, 1 кілометр та 3 кілометри, сплативши за участь благодійний внесок від 100 гривень. За підсумками марафону, організаторам вдалось зібрати 5390 гривень, які спрямують на підготовку до реставрації будинку патріарха Мстислава.

    “Хата потребує реконструкції. Це має бути музей, де було б відображено епоху, в яку жив патріарх Мстислав. З елементами меблів, які були тоді. Це будуть кімнати, в яких покажемо його діяльність, священниче служіння, політичне, громадське служіння”, – прокоментував наміри духовенства протоєрей Харківсько-Полтавської єпархії ПЦУ Олександр Горай.

    Насамкінець, переможці марафону отримали з рук архієпископа Афанасія (Шкурупія) грамоти, медалі та пам’ятні сувеніри. Найкращі бігуни також отримали подарунки й від Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

    “Сподіваємося, наша просвітницька продукція поглибить історичні знання серед прихильників здорового способу життя. Як відомо, в юності майбутній патріарх Мстислав служив хорунжим полку імені Костя Гордієнка й у 3-й Залізній дивізії Армії Української Народної Республіки, і навіть – особистим ад’ютантом Симона Петлюри”, – розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

    Найсвіжіше

    Популярне