П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські окупанти заочно засудили Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі

    Суд окупованого Російською Федерацією Криму прийняв рішення у справі проти Рефата Чубарова – лідера Меджлісу кримськотатарського народу засуджено до шести років позбавлення волі за, нібито, організацію масових заворушень біля стін парламенту Автономної Республіки Крим в лютому 2014 року.

    Про це повідомляє “Прямий” з посиланням на російські ЗМІ.

    Окрім тривалого терміну ув’язнення у колонії загального режиму, Чубарову присуджено 200 годин громадських робіт та накладено штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    У повідомленні йдеться, що рішення приймала колегія в складі трьох окупаційних суддів. Вирок винесено заочно, оскільки політик з 2014 року проживає в Україні. При цьому, сторона обвинувачення пропонувала призначити йому більш суворе покарання – 9 років ув’язнення в колонії загального режиму.

    Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова назвала “вирок” винесений окупантами Чубарову продовженням переслідування українських громадян у Криму.

    “Не визнаю рішення так званого “Верховного суду Криму”! Наголошую: від початку цього судилища Рефат Чубаров був позбавлений права на справедливий судовий розгляд справи, доступу до правосуддя та ефективного юридичного захисту, що є прямим порушенням статей 6, 13 Європейської Конвенції з прав людини. Сьогоднішній вирок став ще одним свідченням того, що країна-окупант продовжує політику переслідування та репресій українських громадян”, – підкреслила омбудсмен.

    Прокоментував вирок і сам Рефат Чубаров. Слова громадського і політичного діяча наводить “Крим.Реалії”.

    “Зрозуміло, що це рішення юридично нікчемне, оскільки воно винесене російським окупаційним судом. Усі ті люди, які ініціювали і фабрикували цю справу, а також ті, хто оголошував рішення сьогодні – реальні злочинці, їх усіх наздожене відповідна кара”, – зауважив він і наголосив, що рішення російського окупаційного суду буде оскаржене в Європейському суді з прав людини “після проходження всіх російських судових інстанцій”.

    Не лишилась подія і поза увагою представників європейської спільноти. Зокрема, Посол ЄС в Україні Матті Маасікас розкритикував “вирок” окупантів голові Меджлісу кримськотатарського народу.

    Про це йдеться на його сторінці у Twitter.

    “Я повністю підтримую пана Рефата Чубарова, голову Меджлісу кримських татар, заочно засудженого сьогодні до шести років позбавлення волі “владою” Криму. Вирок – це знущання Росії з її зобов’язань за міжнародним правом як держави-окупанта”, – заявив Маасікас.

    Найсвіжіше

    Популярне