Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Facebook: Україна разом з США найбільше потерпає від фейків

    Соцмережа Facebook назвала країни, які за останні роки були найбільшими постачальниками дезінформації в мережі.

    Насамперед, це — Росія та Іран, повідомляє Chas.News.

    Згідно зі звітом, Facebook з 2017 року викрила 150 кампаній з дезінформації у більш ніж 50 країнах з 2017 року.

    В Росії за цей час виявили 27 операцій з впливу. З них 15 пов’язані з розташованим в Санкт-Петербурзі Агентством інтернет-досліджень (ІRА) або іншими організаціями, пов’язаними з Євгеном Пригожиним, російським олігархом, пов’язаним з Володимиром Путіним. Ще чотири російські мережі були пов’язані зі спецслужбами, дві — з сайтами російських ЗМІ.

    «У 2017 році Facebook виявив масштабну операцію з впливу, в ході якої російське Агентство інтернет-досліджень піддало 126 мільйонів користувачів платформи політичній дезінформації перед виборами», — пише видання.

    А вже в 2020 року Facebook зірвав російську військову операцію, спрямовану на Україну. Агенти РФ створили в Facebook профілі фальшивих людей, які видавали себе за журналістів і намагалися безпосередньо контактувати та впливати на політиків та впливових людей.

    В Ірані з 2017 року викрили 23 операції з дезінформації.

    Окрім РФ та Ірану до країн, звідки найбільше організовували подібних кампаній впливу, увійшли М’янма (9), США (9) та Україна (8).

    Водночас наша країна входить до топ-5 держав, на які найчастіше спрямовувались зарубіжні дезінформаційні операції. Україна в цьому списку — друга за США, далі — Великобританія, Лівія та Судан.

    Найсвіжіше

    Популярне