П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Екс-схиігумен РПЦ, який повстав проти Моспатріарха Кіріла, може опинитись на свободі вже навесні наступного року

    26 травня Басманний суд Москви продовжив термін перебування під арештом позбавленому сану та відлученому від церкви колишньому схиігумену Російської православної церкви Сєргію Романов. “URA.RU” повідомляє, що запобіжний захід у відношенні бунтівного клірика триватиме до липня цього року.

    Правозахисники, з якими вдалось поспілкуватись виданню, прогнозують, що судове слідство завершиться вироком і реальним терміном ув’язнення для Сєргія Романова. Водночас, перебування скандального священнослужителя у неволі може невдовзі скінчитись.

    Захисники Романова Павєл Бабіков та Свєтлана Гєрасімова наголошують, що їм вдалось не допустити політизації процесу. Екс-схиігумена хотіли звинуватити в екстремізмі, однак, з вус його прихильників не прозвучало жодного політичного лозунгу. З огляду на це, стороні захисту вдалось запобігти обтяження обвинувачення.

    На сьогодні, кримінальне провадження проти Сєргія Романова ведеться за трьома статтями Кримінального кодексу РФ: схиляння до самогубства, перешкоджання релігійній діяльності та самоуправство. Максимальне покарання за вказаними статтями, яке загрожує колишньому священнослужителеві, становить 4 роки позбавлення волі.

    “Перебування у слідчому ізоляторі зараховується день за два. Він сидить там вже півроку, суд також триватиме щонайменша півроку – таким чином, до вироку у нього буде рік ув’язнення, який зарахують за два”, – висловив точку зору адвокат Сєргєй Колосовскій.

    Також, згідно з російським законодавством, засуджений за нетяжкі злочини може подати прохання про умовно-дострокове звільнення після відбування половини терміну ув’язнення. Таким чином, Романов зможе подати таке клопотання одразу, як опиниться у колонії.

    Однак, у Росії діє негласне правило, згідно з яким адміністрація колонії може видати позитивну характеристику ув’язненому не раніше, аніж через 6 місяців його безпосереднього перебування у виправному закладі. Відтак, екс-схиігумен реально може опинитись на волі вже навесні 2022 року, прогнозують правознавці.

    Втім, з цього моменту постає інше, набагато цікавіше питання. Чим буде займатись бунтівний колишній клірик РПЦ, коли вийде з в’язниці?

    В Єкатеринбурзькій єпархії РПЦ не виключають можливість повернення Романова у лоно церкви.

    “Поки немає ніяких фактів про те, що він розчарувався у своєму служінні у хоче змінити рід діяльності. Він має можливість повернутись на шлях служіння Богу, але для цього потрібно повернутись у церкву”, – заявив секретар єпархіальної ради священник Вєніамін (Райніков).

    Однак, далеко не всі поділяють таку позицію. Частина релігієзнавців вважають, що шляхи Сєргія Романова і РПЦ розійшлись назавжди. Зокрема, керівник правозахисного центру Всесвітнього російського народного собору Роман Сілантьєв вважає, що опинившись на волі Романов продовжить свою “сектантську діяльність”, оскільки нічого іншого робити не вміє.

    “Більша частина його адептів знайде собі нових кумирів. Але частина залишиться вірними Романову – на хліб з маслом йому вистачить”, – зауважив Сілантьєв і додав, що є цілий ряд заможних покровителів, які візьмуть його під крило.

    “Всі знають про Соколова (Дмітрій Соколов з “Уральскіх пєльмєнєй” – ред.) та Дацюка (хокеїст Павло Дацюк), але напевно є люди і більш заможні. Можливо, у Сєргія буде своя парафія, де він буде розповідати свої конспірологічні історії, а вони будуть щасливі слухати їх”, – додав Роман Сілантьєв.

    Найсвіжіше

    Популярне