Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Харкові суд позбавив російську мову статусу регіональної, яку вона мала із 2012 року

    Харківський окружний адміністративний суд позбавив російську мову статусу регіональної у Харкові. Цей статус вона мала із 2012 року.

    Про це повідомив один з ініціаторів звернення Святослав Літинський, передає “Рубрика”.

    «Чотири роки судів, три судових провадження і це сталося! У місті Харкові скасовано регіональну мову! Відповідне рішення виніс Харківський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Чотири роки знадобилося Харківська обласна прокуратура, щоб виконати наші клопотання і численні рішення судів та врешті подати відповідний позов», – написав Літинський.

    Він додав, що активісти зверталися до Харківської міської ради з серпня 2018 року з проханням скасувати рішення про запровадження регіональної мови в місті. Однак міськрада відмовлялася. Активістам довелося звертатися до прокуратури.

    Регіональний статус російської мови гарантував закон Про засади державної мовної політики від 2012 року (закон Колесніченка-Ківалова), який у 2018 році був визнаний неконституційним.

    Згідно з анульованим законом, якщо кількість носіїв регіональної мови на певній території становить не менше 10% від загальної чисельності населення, цю мову можуть використовувати в роботі місцевих органів самоврядування та офіційному документообігу.

    «Визнати протиправним і нечинним рішення Харківської міськради Про реалізацію положень Закону України Про засади державної мовної політики», – йдеться в рішенні суду.

    Найсвіжіше

    Популярне