П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ визнав, що боротьба проти РПЦвУ – це боротьба проти частини Моспатріархату

    Глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків (ВЗЦЗ) РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) зізнався, що боротьба проти так званої «УПЦ» Московського патріархату, – це не що інше, як боротьба проти частини Російської православної Церкви, яку намагаються «відторгнути».

    Про це високопоставлений єрарх РПЦ заявив на передачі «Церква і світ», передає офіційний сайт Московської патріархії.

    «У геополітичній ситуації, що склалась, ті ж самі сили, які працюють проти Росії, працюють і проти Російської Православної Церкви. Працюють на ослаблення, розчленовування Церкви, на відторгнення тих її історичних частин, які з нею нерозривно пов’язані, зокрема, Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.)», – сказав голова ВЗЦЗ, констатувавши, що з цією боротьбою пов’язані основні події, що відбуваються зараз в сфері міжправославних відносин.

    «Тому з церковно-дипломатичного відомства ми в останні роки, на жаль, перетворилися на свого роду церковно-оборонне відомство, – зазначив митрополит РПЦ Іларіон. — Ми захищаємо спадщину, яку отримано нами від наших предків, від десяти з лишніх століть існування нашої Церкви. І ми вважаємо, що нікому не дано право цю спадщину розкрадати, як намагаються це зробити наші противники», – підкреслив Алфєєв.

    Натякаючи на захисті РПЦ в Україні Іларіон сказав: «Ми все більше займаємося тим, що обороняємо священні кордони нашої Церкви».

    З вищесказаних слів можна зробити такі висновки. Перше: високопоставлені єрархи РПЦ вже не приховують, що їхня структура є напіввоєнізованого типу, і займається невластивими для Церкви Христової справами. Як сказав Іларіон «перетворилися на свого роду церковно-оборонне відомство».

    Друге: в РПЦ прямо назвали так звану УПЦ МП частиною Російської церкви і підтвердили, що одним із основних завдань, які є перед РПЦ — це захищати цю частину від «відторгнення і розчленування».

    Таким чином, на восьмому році триваючої російсько-української війни, в Україні безкарно продовжує існувати підпорядкована Росії церковна структура, яку в самі РФії називають «церковно-оборонним відомством» і частиною РПЦ, яку вороги Росії, хочуть «розчленувати».

    Найсвіжіше

    Популярне