Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Майже офіційно: У Росії готуються відродити ГУЛАГ

    Російська громадськість ні сном ні духом не відає про ГУЛАГ 2.0, а робота на цьому напрямку кипить.

    «Ідея про заміщення праці мігрантів, мені здається, вона правильна, тому що можна створювати виправні центри на великих будовах, на великих об’єктах, і особи, які відбувають покарання, вони мають кваліфікацію, щоб виконувати цю роботу», – у понеділок, 24 травня, заявив міністр юстиції Росії Константін Чуйчєнко, відповідаючи на питання журналістів в Хабаровську.

    За його словами, він вважає цікавими великі інвестиційні проєкти, де чисельність осіб, які відбувають покарання у вигляді виправних робіт, становитиме тисячу і більше осіб.

    Міністр юстиції вважає, що створення виправних центрів на великих об’єктах в інтересах самих ув’язнених.

    «Це дуже серйозна проблема, тому що у нас на сьогоднішній день близько 180 тисяч осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, мають право перейти на відбування покарання у вигляді виправних робіт, тобто перейти до виправного центру. Але на сьогоднішній день у нас створено всього лише вісім тисяч з невеликим цих самих місць. Відповідно, ми в повній мірі не можемо реалізувати право людей на заміну позбавлення волі на виправні роботи. Це дуже соціально значуща і цікава річ, тому що люди тим самим не відриваються від суспільства, отримують зарплату, можуть виконувати свої зобов’язання, які випливають з рішення судів», – заявив Чуйчєнко.

    Високопоставлений чиновник розповів, що влада проводить «переговори з бізнесом» і в найближчих планах відомства «підняти кількість виправних центрів і місць».

    Раніше з пропозицією використовувати працю ув’язнених замість трудових мігрантів виступив директор Федеральної служби виконання покарань Росії Алєксандр Калашніков. Зокрема, у четвер, 20 травня, на координаційній раді уповноважених з прав людини в Красноярську він запропонував створювати виправні центри для засуджених на базі великих будівництв, де зараз працюють мігранти з Середньої Азії.

    «Це буде не ГУЛАГ, це будуть абсолютно нові гідні умови, тому що ця людина вже буде працювати в рамках гуртожитку або знімати квартиру, при бажанні з сім’єю, отримувати гідну зарплату», – вважає Алєксандр Калашніков.

    Примітно, що ініціатива створення «Не ГУЛАГу», яка суперечить Конституції РФ і ратифікованим Росією міжнародним конвенціям, була розкритикована правозахисниками. Однак знайшла тверду підтримку в особі Ради при президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини.

    «Це величезна проблема: здорові мужики сидять в колоніях, їм нема чого робити, і, якщо буде розумно організований працю засуджених – чому ні», – заявив глава РПЛ Валєрій Фадєєв.

    «Якщо ув’язненим запропонована робота, на яку вони погодяться, – нехай працюють. Це не заміна мігрантів. Якщо потрібна робоча сила – треба її десь брати, можна зарплату хорошу пропонувати місцевим жителям, можна подумати про працю для засуджених, бо далеко не у всіх колоніях є цехи, можливість заробити. У ФСВП сказали, що це не буде ГУЛАГ – мається на увазі, коли жорсткі, важкі умови роботи – звичайно, нічого подібного не буде, ніяких порушень чинного законодавства ця пропозиція не передбачає», – додав він.

    І поки російська влада запевняє, що це «не ГУЛАГ» і розповідають про «нові гідні умови» і «гідну зарплату», в кулуарах обговорюють, що ув’язнені будуть працювати, в тому числі на об’єктах «Роснєфті» і «Норнікєля».

    Мова йде про сумнозвісні об’єкти «улюбленого котика Путіна» Ігоря Сєчіна («Роснєфть») і «гаманця Путіна» Владіміра Потаніна («Норнікель»), умови праці на яких багато в чому нагадують той самий горезвісний ГУЛАГ.

    Новини про екологічні катастрофи на об’єктах «Роснєфті», «Норнікеля», «Лукойлу» та інших встигли набити оскому. З «найяскравіших» – витік понад 20 тис. тон дизельного палива в Норильську на об’єкті «Норнікєля» в травні 2020 року. Це був один з найбільших витоків нафтопродуктів в арктичній зоні в історії, що створив загрозу для екосистеми Північного Льодовитого океану, але далеко не остання.

    Зокрема, в травні 2021 року стало відомо про витік дизельного палива з резервуара об’ємом 20 тис. тон на території однієї з структур «Норнікєля» в Дудинці Красноярського краю. У Комі був введений режим НС у зв’язку з розливом нафтопродуктів однієї з структур «Лукойлу», які потрапили до річки …

    Чекаємо реакцію росіян на новини про «не ГУЛАГ».

    Коли нацисти хапали комуністів, я мовчав: я не був комуністом.

    Коли вони садили соціал-демократів, я мовчав: я не був соціал-демократом.

    Коли вони хапали членів профспілки, я мовчав: я не був членом профспілки.

    Коли вони прийшли за мною – заступитися за мене було вже нікому.

    (Цитата з виступів німецького пастора Мартіна Німеллера, якій намагався пояснити бездіяльність німецьких інтелектуалів та їх непротивлення нацистам).

    Тамара Петренко, Міжнародний кур’єр

    Найсвіжіше

    Популярне