П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Парадокс дня: Суд РФ зобов’язав Bellingcat заплатити терористу Бєзлєру за моральну шкоду, завдану звинуваченнями у причетності до збиття МН17

    Жовтневий суд Санкт-Петербургу зобов’язав фонд Bellingcat та однойменну компанію виплатити одному з ватажків терористичної організації “ДНР” Ігорю Бєзлєру “Бєсу” компенсацію у розмірі 340 тисяч рублів, пише “Каспаров.ру” з посиланням на об’єднану пресслужбу судів міста.

    Повідомляється, що позов був пов’язаний з двома матеріалами: “Идентификация сепаратистов, причастных к сбитию МН17” та “Птичка полетела к вам“. Розслідувачі Bellingcat у вказаних матеріалах заявляли, що підлеглий Бєзлєру терорист Валєрій Стельмах доповів йому про “Боїнг”, як про військовий літак. Своєю чергою, “Бєс” віддав наказ передати цю інформацію “нагору” і, таким чином, сприяв збиттю пасажирського авіасудна.

    Бєзлєр наполягав, що наведена інформація не відповідає дійсності і паплюжить його честь. Яка честь може бути у російського диверсанта, який на території України звинувачується у скоєнні жорстоких вбивств людей, захопленні державної влади, тероризмі та інших злочинах – це питання лишається відкритим.

    Суд Російської Федерації, яка продовжує цинічно стверджувати, що не є стороною конфлікту, прийняв рішення про захист “честі” терориста Бєзлєра. Феміда РФ задовольнила позов “Бєса” і постановила стягнути з фонду Bellingcat та приватної компанії Bellingcat по 150 тисяч російських рублів, а з журналіста – 40 тисяч російських рублів.

    Принагідно нагадаємо, літак Boeing 777 рейсу МН17 було збито 17 липня 2014 року неподалік Торезу Донецької області в ході російської збройної агресії на сході України. Унаслідок трагедії загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб). Міжнародне розслідування встановило, що літак збито зенітним ракетним комплексом “Бук” російського виробництва.

    Незалежні дослідники стверджують, що ЗРК “Бук” належав 53-й зенітній ракетній бригаді з Курська (РФ). 24 травня 2018 влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі літака.

    19 червня 2019 р. прокуратура Нідерландів на основі розслідування Об’єднаної слідчої групи (JIT) пред’явила звинувачення у справі про збиття літака рейсу MH17 на Донбасі в 2014 році чотирьом підозрюваним терористам: росіянам Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), Сєргєю Дубінскому, Олєгу Пулатову і громадянину України Леоніду Харченку.

    Найсвіжіше

    Популярне