Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли про громаду в селі Жукля на Чернігівщині, що 12 років тому покинула РПЦвУ

    Село Жукля, що на Чернігівщині, засноване переселенцями з Литви на початку XVI століття. Довгий час воно належало родині Апостолів, а останній виборний гетьман Лівобережної України Данило Апостол побудував тут першу дерев’яну церкву на честь Різдва Пресвятої Богородиці. За історичними свідченнями, сталося це 1728 року, коли Жукля нараховувала усього 27 дворів.

    Наприкінці XIX століття та дерев’яна церква вщент згоріла, і тодішній власник села, генерал-майор Микола Комстадіус пообіцяв селянам збудувати «на цьому святому місці такий храм, що не горить… «Привезу в село найкращих майстрів-храмотворців. А ви всі допоможете», – сказав він тоді селянам. І виконав обіцяне: на початку ХХ століття у Жуклі постав красивий храм на честь Покрова Пресвятої Богородиці, і цьогоріч громада святкуватиме його 110-ту річницю.

    «Покровська парафія до 2009 року була в складі Московського Патріархату, але ще 12 років тому вільно обрала бути приналежною до помісної Української Православної Церкви. І хоча село Жукля, як і весь регіон, зазнає на собі наслідки демографічної кризи – громада продовжує своє служіння, а під склепінням храму лунає молитва рідною мовою. Двері нашої Церкви відкриті для всіх!», — йдеться на сторінці Православної Церкви України в Фейсбуці.

    Церква діяла до 1934 року, коли була закрита радянською владою. Внутрішнє оздоблення було повністю втрачене, але зовнішнє чудово збереглося, включно з надбанними хрестами. Відродив храм свою діяльність вже після Другої світової війни, відновлений вже за часів Незалежності, а сьогодні знову збирає на молитву народ Божий та потребує реставрації.

    Покровський храм захоплює унікальною для України архітектурою та цікавою стилізацією. Він постав як наслідок творчої співпраці трьох непересічних особистостей: нащадка давнього шведського роду, замовника храму Миколи Комстадіуса, автора ідеї князя Петра Романова і власне будівничого, молодого на той час архітектора, випускника, а згодом професора і навіть ректора столичної Академії мистецтв Андрія Бєлогруда. На підсобних роботах з будівництва церкви працювало тоді майже все село. Жуклянці старшого віку й дотепер пам’ятають і пишаються тим, що їхні дідусі й бабусі доклалися до богоугодної справи.

    Покровська церква вважається унікальною архітектурною пам’яткою національного значення XX ст., що збереглася на Чернігівщині. Кожна цеглина храму має стилізовану монограму зі сполучення літер «НК», ніби несе подвійне смислове значення: «Николай Комстадиус» та «Жукля». Така ж монограма – і на кожному із семи дзвонів, які виготовлялися у Петербурзі.

     

    Найсвіжіше

    Популярне