Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Вікаріат УПЦ КП в США» не має жодного зв‘язку з із заснованим понад 20 років тому Вікаріатом, – речник ПЦУ

    Архієпископ Православної Церкви України Євстратій (Зоря) звернув увагу на реєстрацію нової релігійної організації у США, яка назвала себе «Вікаріатом УПЦ КП в США». Він пояснив, що ця структура немає нічого спільного із справжнім Вікаріатом УПЦ КП в США, який був заснований 20 років тому.

    «Зареєстровано цілком нову структуру, яка не має жодного зв‘язку з тією, що була заснована понад 20 років тому, і від якої жодна громада не побажала долучитися до чергової видумки “Бендера”. Тож, попри намагання дружніх Москві “бендерів” — “keep calm and carry on”!», — написав Зоря у Фейсбуці.

    Він звернув увагу, що медіамайданчики Московського патріархату намагаються навіть з мухи зробити слона, коли сподіваються, що це якось пошкодить ПЦУ і зараз вони активно взялися розкручувати повідомлення одного відомого «церковного Остапа Бендера» зі США Андрія Теліженка про «урядову реєстрацію».

    За словами Євстратія, згідно із американськими законами будь-хто може зареєструвати будь-яку релігійну організацію, якщо дотримуватиметься визначених законом правил її існування. «Тому в США є десятки, якщо не сотні лише тільки православних чи пост-православних структур з гучними іменами своїх очільників (“митрополитів” та навіть “патріархів”), з однією чи кількома громадами».

    Речник ПЦУ підкреслив, що реєстрація так званого «Вікаріату УПЦ КП в США» «не є жодним свідченням ставлення влади США до зареєстрованої спільноти».

    Він також зауважив, на викривлення і підміну понять, якою зайнявся Теліженко, коли говорив про те, що Вікаріат зареєстрував Уряд США: «Реєстрація провадиться не “Урядом США”, а на рівні штату, де розташовано відповідну громаду. Але “Бендеру” видалося не солідним сказати, що штат зареєстрував його документи — тому і надуває з мухи слона».

    Нагадаємо, нещодавно український екс-дипломат Андрій Теліженко, який знаходиться під санкціями США та позбавлений американської візи, у своєму Телеграм-каналі з посиланням на сайт «УПЦ КП» відзвітував про реєстрацію “Вікаріату УПЦ Київського патріархату в США та Канаді”.

    Ця релігійна організація (Вікаріат УПЦ КП) в США не має нічого спільного із справжнім Вікаріатом української церкви, який постійно там був. Про це йдеться в офіційній заяві Вікаріату ПЦУ. 12 травня 2021 року від Вікаріату Православної Церкви України в США, Австралії, Канаді та Японії опубліковане офіційне повідомлення, щодо заяв УПЦ КП.

    У Вікаріаті ПЦУ пояснили, що згідно з законом в США будь-яка особа, чи будь-яка організація має право відкривати, організувати чи реєструвати свою релігійну структуру.  Також там уточнили, що зареєстрована структура «VICARIATE OF THE UKRAINIAN ORTHODOX CHURCH KYIVAN PATRIARCHATE IN THE USA AND CANADA» немає нічого спільного з Vicariate of the Autocephalous Orthodox Church of Ukraine in the USA, Australia, Canada and Japan.

    Також там засвідчили, що всі без винятку парафії у складі Вікаріату (ПЦУ), де вже понад 14 років керує митрофорний протоєрей Віктор Полярний, не приєдналися до
    новоствореної структури Філарета. До неї Філарет, 2-го лютого 2021 р. призначив секретарем прот. Богдана Згобу. Ця релігійна організація самоназвалась «Вікаріат УПЦ КП в США».

    Найсвіжіше

    Популярне