Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська Церква в Україні захоплює храми у громад ПЦУ – архієпископ Євстратій (Зоря)

    Речник Православної Церкви України Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Фейсбуці, пояснив хто захоплює храми в Україні.

    «Московський Патріархат по всій Україні, від Донбасу до Закарпаття, намагається у громад ПЦУ захоплювати храми. Водночас, у стилі кремлівської гібридної війни, звинувачуючи в «захопленнях» ПЦУ», – написав архієпископ.

    Він підкреслив, що за законом храм належить громаді. «Не МП чи ПЦУ, а релігійній громаді! А рішення громади щодо своєї підлеглості за законом можливе лише кваліфікованою більшістю (понад 2/3) – що вказує на твердість переконань громади у самовизначенні».

    У випадках голосувань МП фактично завжди вважає «громадою» виключно своїх прихильників – навіть якщо таких є одиниці. Відтак включається класична рейдерська схема захоплень храмів з вигнанням громади та заміщення її новою, лояльною МП. Те саме, що робила Росія у Криму через Верховну Раду АРК та на Донбасі через «референдуми».

    Далі до рейдерських схем МП підключають духовенство з інших парафій, привезених парафіян інших громад, найманих бойовиків-«тітушок», юристів та медіа, оплачених прихильниками МП, вплив на місцеву владу і правоохоронців (довелося бачити все це наочно, коли голова ОТГ та начальник райвідділу поліції, пори повну відсутність законних підстав, діяли точно в руслі вказівок місцевого барона – демонстративного прихильника МП).

    За словами речника Православної Церкви України, навіть коли громада має всі документи щодо юрисдикції та прав власності, рішення судів на свою користь, аж до Верховного Суду – МП використовує грубу силу та влаштовує провокації, щоби або відібрати у громади храм, або залишити його закритим в надії відібрати пізніше.

    «Безперечно, ресурси та прихильники МП будуть і далі писати про «захоплення», вдаючи себе жертвами, а не агресором і рейдером. Як і Росія та її маріонетки називають агресором Україну, коли вона захищає власну територію та суверенітет.
    До речі, МП в Україні – єдина конфесія, яка за 7 років так і не наважилася офіційно в документах визнати агресію Росії, вперто називаючи події у Криму та на Донбасі лише «конфліктом» і навіть «громадянською війною» – так, як велять кремлівські методички», – зазначив Євстратій.

    «Отже – слід ясно і послідовно викривати цю хитрість МП та вказувати, на підставі рішень громад, що саме Російська Церква в Україні – ЗАХОПЛЮЄ ХРАМИ у громад ПЦУ», – підсумував речник ПЦУ.

    Раніше архієпископ Євстратій нагадав, що «Парад Победы» був взагалі один раз у червні 1945 року.

    Найсвіжіше

    Популярне