Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    14 травня цього року буде вперше відзначено День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

    14 травня 2021 року Україна вперше відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату запроваджено відповідною постановою Верховної Ради України.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Українського інституту національної пам’яті.

    В УІНП інформують, що станом на 1 січня 2020 року 2659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

    У зв’язку з сказаним, та з нагоди пам’ятної дати, упродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті проведе онлайн-марафон, під час якого буде оприлюднено 26 історій порятунку з усіх регіонів України.

    На додачу, заклади планують провести презентацію відеоісторій, зроблених на основі документальних фото, та опублікують контент проєкту “Українці-рятівники”.

    У повідомленні йдеться, що за підсумками марафону відбудеться засідання круглого столу, під час роботи якого планується обговорити факти порятунку євреїв у різних регіонах України та на окупованій території європейських країн; процедурні вимоги та міжнародний досвід надання звання “Праведник народів світу”; проблематику присвоєння звання праведника митрополиту УГКЦ Андреєві Шептицькому та священнику Омелянові Ковчу.

    Окрім цього, підсумковий круглий стіл марафону підніме питання гідного вшанування подвигу українців-рятівників як на державному, так і на міжнародному рівні.

    На момент публікації відомо, що у роботі марафону з нагоди Дня пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни візьмуть участь українські та ізраїльські історики й експерти, зокрема: Антон Дробович, Самуель Барний, Катерина Гусарова, Юрій Скіра, Іван Патриляк, Ігор Щупак, Олександр Пастернак, Юлія Гольденберг.

    Найсвіжіше

    Популярне