Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія може використовувати паспортизацію Донбасу для нової агресії проти України – ЄС

    Євросоюз стурбований тим, що Росія продовжує видавати свої паспорти жителям окупованих територій Донецької і Луганської областей. В ЄС вважають, що Росія може використовувати паспортизацію для нової агресії проти України.

    В ЄС відзначили, що проведення Росією паспортизації населення Донбасу суперечить духу і цілям мінських домовленостей і порушує суверенітет України.

    “Ми глибоко стурбовані тим, що Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, свою політику масової видачі паспортів в спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду районах України”, – заявили в ЄС.

    Особливе занепокоєння у Євросоюзу викликають заяви російських чиновників про можливі бойові дії проти України для захисту інтересів цих паспортизованих громадян.

    “ЄС і його держави-члени нагадують, що вони не визнають ці паспорти, і закликають інші держави-учасниці ОБСЄ діяти аналогічним чином”, – додали в місії ЄС.

    Раніше у британському інституті оборонних досліджень наголошували, що РФ, роздаючи свої паспорти, готує ґрунт для нової експансії.

    У лютому цього року начальник Головного управління МВС Росії в Ростовській області заявив, що за спрощеною схемою надала своє громадянство майже 640 000 жителів українського Донбасу.

    За словами віце-прем’єр-міністра України, міністра реінтеграції Олексія Рєзнікова у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей близько 300 тисяч громадян України примусово пройшли окупаційну паспортизацію. У тимчасово окупованому Криму це число сягає 2 мільйонів.

    Найсвіжіше

    Популярне