П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Переконаний, що з Божою допомогою Філарет схаменеться

    Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України сподівається, що почесний патріарх Філарет не буде чинити деструктивні дії, поширювати російські фейки, а схаменеться.

    Про це митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав в інтерв’ю для телеканалу “Прямий”.

    «На жаль патріарх Філарет обрав такий деструктивний шлях, але я переконаний, що з Божою допомогою він схаменеться і надалі буде брати участь, все ж таки, в розбудові вже визнаної Церкви, а не чинити перешкоди на цьому шляху», – сказав Епіфаній.

    Він зауважив, що зараз, дивно виглядає позиція Філарета, що ПЦУ мала одразу, із Томосом, отримати і статус патріархату. Адже сам Філарет раніше говорив, що для цього статусу потрібен час.

    «Коли ми всі православні українці об’єднаємось навколо Києва, нашої духовної столиці, то тоді ми будемо претендувати на патріархат. І почесний патріарх Філарет це неодноразово це також говорив на початках. І зараз дивно виглядає, що він обрав таку (іншу, – ред.) позицію», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Водночас предстоятель ПЦУ зауважив, що єпископат не підтримав Філарета.

    «Тобто жоден архієрей в межах України не підтримав його ідею повернення до того стану в якому ми перебували до 2018 року. І дивує, що він як патріарх Київського патріархату ніс цей прапор автокефалії, тобто очолював автокефальний рух протягом 25 років і говорив про те, що “ми йдемо до визнання, ми йдемо до отримання Томосу про автокефалію”. І коли ми дійшли до цього, коли ми отримали (Томос, – ред.) зараз є заклик (від Філарета, – ред.) до повернення до того стану в якому ми перебували. І зараз в цьому немає необхідності, немає потреби», – сказав Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне