Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Страждання, хвороби, старіння – все це є наслідком гріхопадіння, розриву людини з Творцем

    Людські страждання, хвороби, старіння – все це є наслідком гріхопадіння, розриву людини з Творцем.

    Про це у своїй проповіді розповів предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, передає пресслужба ПЦУ.

    «…смерть, владу якої над людством ми можемо бачити навколо – це викривлення, спотворення Божого задуму про людину. Страждання, хвороби, старіння – все це є наслідком гріхопадіння, розриву людини з Творцем. Бо сама собою людина – порох і попіл, вона взята від землі, і коли тління розриває нашу природу, відділяючи душу від тіла, то ми повертаємося до стану, в якому були без творчого подиху Божого».

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що у п’ятницю ми згадуємо розп’яття Спасителя, коли люди не лише відвернулися від Бога, спокусившись примарою свободи і незалежності від Творця, яку запропонував їм лукавий змій.

    «Людство, коли відкидає Бога, коли в думці своїй вважає Його «не існуючим», «мертвим», «вигаданим» – не розуміє, що без Творця ми, як творіння, не маємо життєвої сили. Без Бога і поза Ним немає життя. Як ріка пересихає і зникає, коли припиняє наповнюватися водою, так і людина, втрачаючи зв’язок із Богом, як Джерелом свого життя – страждає і помирає. Отримавши від Творця образ Його Самого, ставши богоподібною – людина не може зберегти сама в собі життя, якщо не буде у єднанні з Богом», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Він пояснив, що ми помираємо не тому, що таким є природний стан речей, не тому що це – невідворотна реальність, а тому, що через гріхопадіння ми втратили єднання з Богом. «І щоби змінити це, можливий лише один шлях – повернутися до нашого Творця, знову наповнити ріку нашого буття, яке пересихає і зникає, тією водою живою, тією благодаттю, яку Син Божий подає нам від Отця через Духа Святого».

    «Для того, щоби звершити це, Бог стає людиною, у єдності Другої Особи Пресвятої Тройці сполучає божественну і людську природу. Син Божий добровільно смиряє Себе, принижує, підкоряє Себе умовам буття людини, підвладної дії зла. Він бере на Себе весь гріх світу, всі наші немочі й болі – щоби зцілити нас, відновити, щоби повернути нам те життя, яке втрачене було через падіння прабатьків», – сказав митрополит Київський і всієї України

    Митрополит Епіфаній розповів, що Ісус переміг смертю смерть, бо воскрес із мертивих і тому і ми, хоча і бачимо навколо себе ще владу зла і смерті – знаємо, що все це є тимчасовим.

    «Через гріхопадіння ми приречені зійти до гробу, але завдяки хресній жертві Спасителя гроби не зможуть утримувати нас навічно. Через відступлення від Бога ми вимушені зазнавати страждань, потерпати від хвороб, знесилюватися від старості. Але все це долається силою жертовної любові Божої, бо страждання і хвороби наші Христос бере на Себе і перемагає їх. Син Божий помирає нашою смертю задля того, щоби ми ожили Його життям – вічним і невичерпним. Тож поклонімося Спасителю нашому, схилімо коліна наші й голови перед Гробом Господнім, вшануймо велику жертву, яку Творець приносить заради того, щоби кожного з нас відновити для життя вічного!», – сказав предстоятель української церкви.

    Його блаженство також нагадав про пандемію коронавірусу та російсько-українську війну.

    «У випробуваннях через поширення пошесті згубної ми з усім людством перебуваємо вже понад рік, і за цей час довелося багатьом безпосередньо бачити, як смерть вириває з-посеред нас співслужителів біля Престолу і ближніх наших. Також триває неоголошена, але реальна війна, і через агресію проти нас з боку сусіда майже кожного тижня гинуть воїни – захисники України. Стіна пам’яті біля Михайлівського Золотоверхого монастиря нагадує про ту страшну ціну тисяч життів, яку доводиться платити нашому народу за свободу і незалежність, за право самостійно будувати власне майбутнє і рідною мовою підносити молитву до Бога», – йшлось у проповіді митрополита Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне